Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 11 2011

Η τρόικα αλλάζει το πλαίσιο νομοθέτησης

Η τρόικα αλλάζει το πλαίσιο νομοθέτησης
Έπρεπε να "πτωχεύσει" η Ελλάδα και να έρθει η τρόικα για να υποχρεώσει την κυβέρνηση, που διαχειρίζεται την κρίση, να προχωρήσει στην υιοθέτηση αρχών καλύτερης νομοθέτησης. Στην ουσία, δηλαδή, η τρόικα λέει το παγκοσμίως γνωστό, ότι με το σημερινό καθεστώς της πολυνομίας, της αλληλοεπικάλυψης νόμων και διαταγμάτων είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη.

Μάλιστα, το νέο μνημόνιο θέτει στην κυβέρνηση χρονικό περιθώριο ημερών (έως το τέλος Ιουλίου) προκειμένου να εντοπίσει τους τομείς όπου κατά προτεραιότητα πρέπει να προχωρήσει στην κωδικοποίηση και στην απλοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Είναι τραγικό να σκέφτεται κανείς ότι όλα αυτά αποτελούσαν πάγια αιτήματα χρόνων των κυριότερων επιχειρηματικών φορέων, αλλά και διαπιστώσεις του κάθε πολίτη που υφίσταται ταλαιπωρία στην παραμικρότερη εμπλοκή με τις κάθε είδους υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου.

Μόνο που, όταν έμπαινε το πρόβλημα, το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης, διά των εκφραστών της, αποδεχόταν την άποψη ότι αφού τα λένε οι επιχειρηματίες είναι για να "τα κονομήσουν" και όχι για το συμφέρον του απλού πολίτη. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Λίγο μετά τις εκλογές του 2009, και πριν ξεσπάσει η θύελλα του Φλεβάρη του 2010, υπουργός παραγωγικού υπουργείου παρουσίαζε ένα νέο νομοσχέδιο, για να διευκολύνει υποτίθεται τις επενδύσεις σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Ο "Χ" ρώτησε γιατί δεν προτιμά να περιλάβει τις νέες διατάξεις  στο πλαίσιο μιας κωδικοποίησης της νομοθεσίας στον τομέα αυτόν, αφού είναι αποδεκτό ότι, παρά το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και τα διαθέσιμα κεφάλαια, οι επενδύσεις καθυστερούν, λόγω της πολυνομίας, της γραφειοκρατίας που επιπλέον υποθάλπουν και τη διαφθορά.

Η απάντηση ήταν ότι ναι μεν το σκέφτηκε, αλλά οι νομικοί συμβούλεψαν να μην προχωρήσουν σε κωδικοποίηση, επειδή θα… έπαιρνε πολύ χρόνο και θα καθυστερούσε η νομοθετική παρέμβαση.

Δηλαδή, τι περίμενε από τους νομικούς; Να ταχθούν υπέρ της κωδικοποίησης, που θα τους στερούσε δουλειές από ταλαιπωρημένους επενδυτές, πολλοί από αυτούς αλλοδαποί, που χωρίς δικηγόρο δεν μπορούν να κάνουν ένα βήμα στην Ελλάδα;

Το παραθέτουμε απλώς για το επίπεδο της πολιτικής αντίληψης που έχουν κάποιοι από αυτούς που τους ανέθεσαν κρίσιμους τομείς της πραγματικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v