Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2004

Οι εκπτώσεις στο ΧΠΑ και οι... μονοφαγάδες

Για όσους δεν το θυμούνται, θυμίζουμε ότι για όλο το μήνα Οκτώβριο το ΧΠΑ και η ΕΤΕΣΕΠ χρεώνουν μηδενικές προμήθειες στις συναλλαγές και την εκκαθάριση αυτών, σε όλα τα μέλη του Χρηματιστηρίου Παραγώγων, εφόσον πρόκειται για προϊόντα SME και Options που αφορούν τον FTSE/ASE-Mid 40, προκειμένου να ενισχύσουν τη συμμετοχή των επενδυτών και τη ρευστότητα των προϊόντων.

Η ”προωθητική” αυτή κίνηση του ΧΠΑ έχει και δεύτερο σκέλος. Από 1ης Νοεμβρίου τα μέλη που θα ”πιάνουν” κάποια προκαθορισμένα όρια σε ενεργοποιήσεις κωδικών και τζίρους (συνολικό αριθμό συναλλαγών πελατείας), θα έχουν επιστροφές προμήθειας, ενώ οι market makers θα έχουν πλήρη κατάργηση των προμηθειών για μια εβδομάδα του επόμενου μήνα από εκείνον στον οποίο θα επιτυγχάνουν τους ”στόχους”.

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι ενέργειες έχουν αποτέλεσμα. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία (μια εβδομάδα πέρασε μόνον) είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Ωστόσο, παράγοντας του ΧΠΑ μας εκμυστηρεύτηκε ότι ”το πιο βασικό είναι να περάσουν τα χαμηλότερα κόστη που προσφέρουμε όχι στα μέλη, αλλά στον τελικό πελάτη”.

Και κάτι στον τρόπο που το είπε μας έβαλε σε σκέψεις.

Οι καιροί βλέπετε είναι δύσκολοι και μπορεί κάποιες εταιρίες να μπαίνουν -αντιμετωπίζοντας το θέμα ολίγον κοντόφθαλμα- στον πειρασμό να κρατήσουν τη διαφορά για… ”πάρτη” τους!!!

Μονοφαγάδες υπάρχουν παντού...

Κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον ”κρίμα” για όλους, διότι όπως πληροφορούμεθα, εάν έχει επιτυχία αυτή η προωθητική κίνηση, δεν αποκλείεται να επεκταθεί εκεί που υπάρχει περισσότερο ”ψωμί” για όλους, δηλαδή στα προϊόντα του βασικού δείκτη FTSE/ASE-20…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v