Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2011

Imperio: Ένα deal που... σηκώνει ΠΟΟΟΛΛΗ κουβέντα

Imperio: Ένα deal που... σηκώνει ΠΟΟΟΛΛΗ κουβέντα
Είναι δύσκολο να βρει κάποιος άλλη εισηγμένη εταιρία, τουλάχιστον από τη μικρή κεφαλαιοποίηση, που να έχει κάνει τόσα deals και τόσες στρατηγικές συνεργασίες όσες η Imperio.

Ο κ. Αρβανίτης, μετά την εξαγορά της εισηγμένης από την οικογένεια του αείμνηστου Χρ. Χριστολένη, πρέπει να έχει εντάξει στο σχήμα τουλάχιστον 3 - 4 άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου χώρου, συν κάποιους επενδυτές (Β. Ρέστης), συν...

Βέβαια, οι επικριτές του του καταλογίζουν ότι, παρ’ όλα αυτά (και παρά τον πολλαπλασιασμό των μετοχών), η Imperio δεν έχει καταφέρει να αυξήσει την κερδοφορία της ή, μάλλον, στις δύσκολες μέρες μας, πασχίζει να επιτύχει έστω και οριακά κέρδη.

Τώρα, λοιπόν, αποφασίστηκε άλλη μία στρατηγική συνεργασία, αυτή με την Casa Magna, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Χαράλαμπου Ζιώγα.

Τι προβλέπει το deal;

• Πρώτον, πως ο κ. Ζιώγας θα καταβάλει μόλις δύο εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Imperio, στην οποία ουδείς εκ των βασικών μετόχων συμμετείχε, και θα λάβει περίπου 15% της εισηγμένης.
• Και δεύτερον, εταιρία του κ. Ζιώγα θα αποσπάσει και θα απορροφήσει τον κλάδο logistics της Imperio (το 16,3% του ενοποιημένου τζίρου, το 10% των μικτών αποτελεσμάτων και τους 100 από τους 260 εργαζομένους) και έναντι αυτών η Imperio θα λάβει ποσοστό στην εταιρία Correct Logistics, συμφερόντων του κ. Ζιώγα, που θα εξειδικευτεί στις διαμεταφορές.

Η αρχική αυτή ανακοίνωση βέβαια φαίνεται να άφησε πολλά κενά στο επενδυτικό κοινό, γύρω από τα πλεονεκτήματα του deal, ωστόσο μια συμπληρωματική ανακοίνωση της Imperio έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, καθώς δημιούργησε περισσότερες απορίες από αυτές που προϋπήρχαν.

Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα ανακοίνωση, η εταιρία Correct (της οποίας η εισηγμένη θα λάβει ποσοστό, επειδή θα εισφέρει σε εταιρία του κ. Ζιώγα, τη δραστηριότητά της στα logistics) έχει ίδια κεφάλαια μόλις 476.000 ευρώ και το 2010 σημείωσε κύκλο εργασιών 306.075 ευρώ και ζημίες 375.000 ευρώ!

Δηλαδή, η Imperio θα εκχωρήσει σε προσωπική εταιρία του κ. Ζιώγα κύκλο εργασιών 8,5 εκατ. ευρώ (το 16,3% του συνολικού της τζίρου) και θα λάβει ποσοστό σε εταιρία με ασήμαντο μετοχικό κεφάλαιο, αστείο κύκλο εργασιών και αξιοσημείωτες ζημίες.

Αν, λοιπόν, δεν υπάρχουν κάποια άλλα πράγματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά στο επενδυτικό κοινό, τότε η συμφωνία της Imperio δείχνει να… μπάζει από παντού!

Και φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν δικαιολογείται ο ενθουσιασμός με τον οποίον η διοίκηση της εισηγμένης είδε το συγκεκριμένο deal…

Σ.Σ. Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Σπυρίδων Παπαρούνης, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την επίτευξη της στρατηγικής αυτής συμφωνίας, που, εκτός από την άμεση ενίσχυση της εταιρίας σε ίδια κεφάλαια, αποσκοπεί στη συνεργασία με έναν μεγάλο ναυτιλιακό και μεταφορικό όμιλο με διεθνή παρουσία και αναγνώριση.

Παράλληλα, επιτρέπει στην εταιρία μας να διεθνοποιήσει σημαντικά τις δραστηριότητές της, που πλέον θα επικεντρώνονται στον κλάδο των μεταφορών».

Ο δρ Χαράλαμπος Ζιώγας δήλωσε: «Η συμφωνία με την Imperio εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου μας για ενδυνάμωση της παρουσίας του στην Ελλάδα, στην αγορά τόσο των logistics, distribution όσο και της διαμεταφοράς, που είναι τομείς οι οποίοι εκτιμούμε ότι θα έχουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η Imperio είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταφορικές εταιρίες της Ελλάδας και επιλέχθηκε λόγω των δυνατοτήτων ανάπτυξής της στις διεθνείς αγορές και στον διεθνή ανταγωνισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v