Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 15 2011

ΔΝΤ: Τα «ψιλά» γράμματα που καίνε

ΔΝΤ: Τα «ψιλά» γράμματα που καίνε
Ευθεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εμμονή της να μην εγκρίνει το νέο πρόγραμμα εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, ασκεί το ΔΝΤ.

Στην έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το ταμείο, αφού σημειώνει ότι η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα «ρίχνει» κανονικά στην ΕΚΤ.

Σημειώνει, δηλαδή, ότι η έγκριση του πακέτου καθυστέρησε για να πιεστεί η Αθήνα να αποδεχτεί τα νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας(!), με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι ελλείψεις ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Ταυτόχρονα, καλεί την ΕΚΤ και την Ε.Ε. να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι η στήριξη παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσει να υφίσταται προκειμένου να περιοριστεί η αβεβαιότητα και να εξευρεθούν λύσεις για την επανακεφαλαιοποίησή τους.

Το ΔΝΤ καλεί, επίσης, την Τράπεζα της Ελλάδος να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλο το εύρος των εργαλείων που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένου του Μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v