Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 28 2011

Γελάει καλύτερα η… Εθνική

Γελάει καλύτερα η… Εθνική
Από τον Μάιο του 2010 χύθηκε πολύ μελάνι σε σενάρια επί σεναρίων για τις επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες από μια αναδιάρθρωση χρέους.

Σε όλες σχεδόν τις αναλύσεις η Εθνική Τράπεζα βρισκόταν στη χειρότερη θέση λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακίου ελληνικών κρατικών ομολόγων που διέθετε και επομένως της θεωρητικά υψηλής -άμεσης ή έμμεσης- ζημίας την οποία θα ενέγραφε.

Ως εκ τούτου, οι εξακριβωμένες πληροφορίες ότι η ΕΤΕ διαθέτει μόλις 8,5 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα, που λήγουν ως το τέλος του 2019 και επομένως θα ανταλλαγούν ή θα μετακυλιστούν, αποτέλεσαν έκπληξη.

Ο όμιλος θα συμμετάσχει στο εθελοντικό πρόγραμμα με λιγότερα από τα μισά του ομόλογα (συμπεριλαμβανομένου και του swap της Titlos) και η ζημία από το haircut ή τη λογιστική επίδραση θα κινηθεί από τα 850 εκατ. ευρώ ως το 1,78 δισ. ευρώ.

Επίπτωση που, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να απορροφηθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο δυσμενές σενάριο των stress tests το Core Tier 1 της ΕΤΕ στις 31/12/2010 διαμορφωνόταν στο 7,7%. Συμπεριλαμβανομένων δε των πρόσθετων μέτρων κεφαλαιακής ενίσχυσης έφτανε στο 9,7%.

Και το δυσμενές σενάριο είχε ενσωματώσει οριζόντιο "κούρεμα" 14,6% σε όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Το μείον για τον όμιλο της Εθνικής είναι ότι θα συνεχίσει να διαθέτει αξιοσημείωτο ποσό ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Από την άλλη, όμως, διαθέτει αξιόλογα "μαξιλάρια" περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής του επάρκειας και προβάδισμα για να βγει στις αγορές εφόσον βελτιωθούν οι συνθήκες

Όπως έχει γράψει ήδη η στήλη ("Τι μαγειρεύει η ΕΤΕ για τα Βαλκάνια"), ο όμιλος, πέραν της διάθεσης του 20% της Finansbank που μπορεί να αποφέρει 1 δισ. ευρώ, εξετάζει τη σύσταση holding για τις υπόλοιπες θυγατρικές του στα Βαλκάνια.

Toν ρόλο της holding θα παίξει πιθανότατα η βουλγαρική θυγατρική του UBB, μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας μπορεί εν συνεχεία να διατεθεί σε υπερεθνικούς οργανισμούς.

Διασφαλίζοντας και πιο γρήγορη έξοδο στις αγορές τουλάχιστον για τον υποόμιλο των Βαλκανίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v