Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2011

Επιβράδυνση ή ύφεση;

Επιβράδυνση ή ύφεση;
Το δείγμα είναι μικρό, ανεπαρκές, αλλά και επαρκώς καλυπτόμενο από -εγχώριους και ξένους- αναλυτές.

Η S&B, η Frigoglass και η Τιτάν συγκαταλέγονται μεταξύ των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων και εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Από τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου, και κυρίως από τις εκτιμήσεις τους για το τρέχον γ΄ τρίμηνο δεν προκύπτει ανησυχία για φρενάρισμα στη ζήτηση ή, ακόμη χειρότερα, για επάνοδο σε ύφεση.

Προκύπτουν όμως ενδιαφέροντα στοιχεία για την επιβράδυνση που προκάλεσαν και προκαλούν οι αντικαθεστωτικές ταραχές στις οικονομίες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και την επίπτωση από τη σημαντική άνοδο του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Μικρή μείωση της ζήτησης μπεντονίτη

Η διοίκηση της S&B, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, δήλωσε ότι αναμένει ελαφρά μείωση των πωλήσεών της στο γ΄ τρίμηνο στο μπεντονίτη. Η ζήτηση μπεντονίτη είναι ένας από τους δείκτες προπομπούς για την παγκόσμια οικονομία, γιατί μεγάλο μέρος του απορροφάται από χαλυβουργίες και ένα άλλο από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Το ερώτημα είναι αν η S&B διαθέτει κλεισμένες παραγγελίες, τις οποίες τρέχει, και επομένως ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα αργήσει λίγο μόνο να φανεί στις πωλήσεις της.

Αύξηση της τιμής των πρώτων υλών που μείωσε τα περιθώρια κέρδους

Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου της Frigoglass ήταν υποδεέστερα των εκτιμήσεων των αναλυτών λόγω της επίπτωσης 10 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.

Η άνοδος αυτή απορροφήθηκε από την εταιρία καθώς η Frigoglass υπογράφει συμβάσεις με κλειδωμένες τελικές τιμές.

Το αυξημένο κόστος ενέργειας επηρέασε και τα κόστη της S&B γιατί οι τιμές του αργού πετρελαίου ήταν κατά 44% υψηλότερες το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Φρένο στις εξαγωγές προς Β. Αφρική και Μ. Ανατολή

Το ντόμινο των λαϊκών διαμαρτυριών και επαναστάσεων στον αραβικό κόσμο, που οδήγησε ήδη σε αλλαγή καθεστώτος στην Τυνησία και στην Αίγυπτο και σε αιματηρό εμφύλιο στη Λιβύη και στη Συρία, αποσταθεροποίησε τις τοπικές οικονομίες, που αναπτύσσονταν με υψηλούς ρυθμούς, φρενάροντας και τις εισαγωγές.

Τα αποτελέσματα της Τιτάν αυτό κατέδειξαν γιατί δεν εκτελέστηκαν εξαγωγές που είχαν προγραμματιστεί, ενώ για πρώτη φορά στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης εμφανίστηκε μικρή μείωση (της τάξεως του 5%) στον όγκο πωλήσεών της.

Επίσης, τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου της Τιτάν, όπως και των άλλων τσιμεντοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ΗΠΑ, πιστοποίησαν για άλλο ένα τρίμηνο ότι η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ παραμένει νεκρή, με αποτέλεσμα η ζήτηση τσιμέντου να σταθεροποιείται σε χαμηλά επίπεδα.

Απροσδόκητη ζήτηση στην Ευρώπη

Εντύπωση προκάλεσε στους αναλυτές η αναπάντεχη αύξηση των πωλήσεων επαγγελματικών ψυγείων της Frigoglass στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, η οποία προήλθε κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της ζυθοποιίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v