Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 14 2002

Η Delta Singular και ο… κατακλυσμός του Νώε.

Ας ξεκινήσουμε από το ”γεγονός”: Η συνολική αξία των 33 εταιριών συμμετοχής της εισηγμένης Delta Singular, με βάση τη λογιστική αξία τους, διαμορφώνεται στις 31/12/2001 σε 15,3 δισ. δρχ., όταν η συνολική αξία τους με βάση την αξία κτήσης αυτών των συμμετοχών υπολογίζεται σε 39,2 δισ. δρχ. Και εδώ το ”γεγονός” λαμβάνει τέλος και αρχίζουν τα επεξηγηματικά σχόλια του ”γεγονότος”:

Κατά πρώτον, η ραγδαία πτώση της αξίας των συμμετοχών. Το χαρτοφύλακιο των συμμετοχών της εισηγμένης εταιρίας πληροφορικής - μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος της Alpha Bank- έχει χάσει σε λιγότερο από μία τριετία σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής του αξίας.

Με λίγα και απλά λόγια, πρόκειται για ένα νέο σε ηλικία χαρτοφυλάκιο, που σε καμία περίπτωση (όπως για παράδειγμα οι δυσμενείς χρηματιστηριακές εξελίξεις, οι δυσκολίες των αναδυομένων αγορών της Βαλκανικής, οι ρυθμοί χελώνας στις εκταμιεύσεις και τις αναθέσεις των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, κλπ) δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επαρκώς η πτώση της αξίας του, αν δεν συνεκτιμηθούν κι άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με τις επιλογές του management στις δοσμένες χρονικές στιγμές και στην επιρροή που άσκησαν σε αυτές η χρηματιστηριακή συγκυρία και η λογική των άνευ ορίων προσδοκιών.

Αλλά, το ”γεγονός” παραμένει ”γεγονός” και δεν αλλάζει. Εκείνο που πιθανότατα μπορεί να αλλάξει είναι η στρατηγική ως προς τις συμμετοχές της εταιρίας. Και σε αυτό το σκέλος οι απαντήσεις που σπεύδει να δώσει η διοίκηση της Delta Singular (και με αφορμή την έκδοση του ενημερωτικού δελτίου για την απόσχιση του κλάδου παραγωγής προϊόντων λογισμικού και την ένταξή του στην 100 % θυγατρική εταιρία της εισηγμένης, την Singular Software - μετεξέλιξη της πρώην Singular International) δεν είναι απολύτως πειστικές.

Κι αυτό για έναν και μόνο λόγο: Kανένα σχέδιο ουσιαστικής αναδιάρθρωσης και προσαρμογής της εισηγμένης στις νέες συνθήκες της αγοράς (για τις οποίες άλλωστε δεν υπάρχει ίχνος αισιοδοξίας ότι θα αναστραφούν στο άμεσο μέλλον) δεν θα μπορεί να έχει ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας, όταν οι εταιρίες συμμετοχής σε κλάδους και τομείς ομοειδών ή και συναφών, προς το κύριο αντικείμενο δραστηριοτήτων, είναι περισσότερες της μίας. Η ανάγνωση και μόνον της σχετικής λίστας με τις επωνυμίες των εταιριών συμμετοχής, τα ποσοστά και τις αξίες τους (φιλοξενείται στην σελίδα 49 του Ενημερωτικού Δελτίου που είναι διαθέσιμο στις σχετικές ιστοσελίδες του δικτυακού τόπου του ΧΑΑ -www.ase.gr), ενισχύει τα προαναφερόμενα επιχειρήματα πέραν του ”γεγονότος”.

Υ.Γ1: Μεταξύ των εταιριών συμμετοχής της Delta Singular περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες: Dionic (13,3%), Multirama (20,25%), Byte (21,75 %), Space Hellas (13,96 %). H μόνη συμμετοχή που διασώζει την αξία της είναι η Dionic (για την αγορά των μετοχών της δαπανήθηκαν 306 εκατ. δρχ. και η λογιστική αξία των μετοχών της στις 31/12/2001 διαμορφώθηκε σε 469 εκατ. δρχ.).

Από εκεί και πέρα ο κατακλυσμός του Νώε: για παράδειγμα, η συμμετοχή της Space με αξία κτήσης 8,37 δισ. δρχ. βρίσκει τη λογιστική της αποτίμηση στα 913 εκατ. δρχ. στις 31/12/2001...

Υ.Γ2: Έπεται συνέχεια...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v