Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2011

RILKEN:Άλλο ένα "στριπτίζ" για τους μικρομετόχους

RILKEN:Άλλο ένα στριπτίζ για τους μικρομετόχους
Το έργο το έχουμε ξαναδεί κάμποσες φορές, αλλά με πρωταγωνιστή την πολυεθνική Henkel δεν το περιμέναμε.

Θα μας πουν πάλι πως η δημόσια πρόταση των Γερμανών για την εξαγορά της μειοψηφίας της Rilken είναι σύννομη…

Θα μας υπενθυμίσουν πως αυτή έγινε σε τιμή αρκετά ανώτερη από τον μέσο όρο της τιμής του τελευταίου εξαμήνου στο Χ.Α.

Και στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης θα έρθει και θα κρίνει την πρόταση συμφέρουσα…

Ας έρθουμε, όμως, στην ουσία, χωρίς να μείνουμε στο ότι η προτεινόμενη αποτίμηση των 11,4 εκατ. ευρώ είναι πολύ χαμηλότερη από την καθαρή θέση της εταιρίας (16,7 εκατ. ευρώ).

Η δημόσια πρόταση, λοιπόν, των Γερμανών προς 3,40 ευρώ τη μετοχή οδηγεί σε αποτίμηση της Rilken στα 11,4 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη έχει μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της, στις 30/6/2011, διέθετε ταμείο ύψους 3,35 εκατ. ευρώ.

Άρα λοιπόν, αν εξαιρέσουμε το καθαρό της ταμείο της (net cash), τότε η αποτίμησή της μειώνεται από τα 11,4 στα 8 εκατ. ευρώ (11,4 - 3,35 εκατ.).

Η Rilken, όμως, διαθέτει και το ακίνητο των πρώην εγκαταστάσεών της στη Νέα Κηφισιά, έκτασης άνω των 9 στρεμμάτων, και μάλιστα εντός σχεδίου πόλεως, το οποίο σήμερα δεν χρησιμοποιεί για κανέναν λειτουργικό της σκοπό.

Μάλιστα, είχε επιχειρήσει να το πουλήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πόσο μπορεί να αποτιμάται το συγκεκριμένο ακίνητο; Προφανώς, πιο κάτω από τα 10 - 12 εκατ. ευρώ που υπολόγιζαν κάποιοι ότι θα έπιανε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Από την άλλη πλευρά, πάντως, πρόκειται για ένα μεγάλο ακίνητο, που, αν βελτιωθεί η γενικότερη οικονομική κατάσταση, θα πιάσει κάμποσα εκατομμύρια ευρώ.

Τι θέλουμε να πούμε: ότι είναι αμφίβολο αν η πρόταση των Γερμανών της Henkel αποτιμά την επιχειρηματική δραστηριότητα της Rilken για 3 - 4 εκατ. ευρώ.

Και μιλάμε για μια εταιρία με πολύ ισχυρό brand name, με ευρύτατη γκάμα προϊόντων, με μηδενικό δανεισμό, με εκτεταμένο δίκτυο διανομής, με μεγάλα και διευρυνόμενα μερίδια αγοράς, με κερδοφορία κ.λπ.

Πώς πάει αυτή η εταιρία φέτος; Με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο και με μειωμένα έξοδα διαφήμισης σε σχέση με πέρυσι, όλα δείχνουν (όπως λέει και η διοίκηση της εισηγμένης, αν δεν γίνει κάτι ακραίο) πως το τελικό αποτέλεσμα θα ξεκινάει από "συν". Άλλωστε, και τα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου (+343 χιλ. ευρώ) προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγούν.

Και φανταστείτε πού θα μπορούσαν να φτάσουν τα κέρδη όταν η ελληνική οικονομία καταφέρει να ανακάμψει.

Συμπέρασμα: όλα δείχνουν πως πρόκειται για άλλη μία επιχείρηση χοντρού ριξίματος των μικρομετόχων και αυτήν τη φορά, μάλιστα, από έναν πολυεθνικό κολοσσό όπως η Henkel.

Υ.Γ. 1: Αλήθεια, κύριοι της Henkel, θυμάστε πόσο υψηλότερα είχατε αγοράσει από τον Καβαλιεράτο την εταιρία πριν από 13 χρόνια; Κάντε τη σύγκριση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Υ.Γ. 2: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Rilken είναι ταυτόχρονα και υψηλόβαθμο στέλεχος του προτείνοντος (Henkel Hellas). Πόσο "ουδέτερη" και πόσο προς το συμφέρον "ΟΛΩΝ των μετόχων" της Rilken θα είναι η θέση που θα πάρει απέναντι στη δημόσια πρόταση;

Υ.Γ. 3: Μαθαίνουμε για την προσπάθεια μετόχων μειοψηφίας να συνασπιστούν, προκειμένου να αποτρέψουν την έξοδο του τίτλου από το ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v