Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 2 2011

Medicon Hellas: Ζημιογόνος με… κρατική βούλα

Medicon Hellas: Ζημιογόνος με… κρατική βούλα
H Medicon Hellas είναι παραγωγός και εισαγωγέας υλικών για νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα και αναγκασμένη έτσι να κατευθύνει το μεγαλύτερο ποσοστό του όγκου των πωλήσεών της προς το Δημόσιο.

Χωρίς να δραστηριοποιείται στο κομμάτι εκείνο των νοσοκομειακών προμηθειών όπου... γινόταν πάρτι, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τα εξής:

Πρώτον, έναντι των οφειλών του Δημοσίου μέχρι και το 2009 έλαβε κρατικά ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, συνολικού ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, των οποίων οι λήξεις περίπου ισοκατανέμονται στα τέλη του 2011, του 2012 και του 2013.

Αν κάποιος δηλαδή συνεκτιμήσει το μηδενικό επιτόκιο των ομολόγων και το γεγονός ότι οι απαιτήσεις τόσων ετών καταβλήθηκαν άτοκα, τότε μπορεί να αξιολογήσει πόσο μεγάλο ήταν -στην πράξη- το «κούρεμα»…

Δεύτερον, για να καλύψει αυτά τα 26,6 εκατ. ευρώ που της οφείλει το ελληνικό δημόσιο, η Medicon Hellas (όπως και οι άλλες εταιρίες που απευθύνονται στο Δημόσιο) κατέφυγε σε τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα σήμερα να οφείλει συνολικά (δάνεια μείον ταμείο) γύρω στα 28 εκατ. ευρώ. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο πως οι τόκοι που καταβάλλει -ιδίως τώρα που αυξάνονται τα επιτόκια- είναι υψηλοί και μάλιστα για το πρώτο εξάμηνο φέτος διαμορφώθηκαν στα 791 χιλ. ευρώ.

Τρίτον, η προσπάθεια του ελληνικού δημοσίου να περικόψει όπως-όπως τις δαπάνες προμηθειών στην υγεία έχει οδηγήσει στη μείωση των τιμών, χωρίς ωστόσο το κράτος να είναι συνεπές και με τις νέες υποχρεώσεις του.

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Η πάλαι ποτέ (μόνιμα) κερδοφόρος Medicon Hellas να υποχρεώνεται στο πρώτο εξάμηνο σε ζημίες 338 χιλ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v