Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2011

Σφηνάκια για Alpha Fin, Vodafon-Wind, ΠΡΑΞΚ

Σφηνάκια για Alpha Fin, Vodafon-Wind, ΠΡΑΞΚ
Alpha Finance: «Όχι» σε τράπεζες και λιανικό εμπόριο

Καμιά τραπεζική μετοχή στα ελληνικά top picks της Alpha Finance (ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ), εταιρίας του ομίλου Alpha Bank, για να μην πούμε του ομίλου Alpha - Eurobank.

Αξιοσημείωτες, άλλωστε, είναι οι αποστάσεις που παίρνει ο ελληνικός οίκος εκτός από τις τράπεζες και από το λιανικό εμπόριο.

Για το P/BV των τραπεζών (ο μόνος δείκτης στον οποίο υπερτερούν οι ελληνικές έναντι των ευρωπαϊκών, 0,3 έναντι 0,7 με βάση τα προβλεπόμενα στοιχεία του 2011, αν δεν υπολογιστούν τα άυλα πάγια) αναφέρει πως η διαφορά αυτή είναι αιτιολογημένη λόγω της μηδενικής αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων για φέτος (στο 3% την προβλέπει το 2012) και εξαιτίας των κινδύνων που συνδέονται με την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και τη ρευστότητα.

Όσο για το λιανικό εμπόριο, η Alpha Finance αναφέρει: «Δεν είμαστε οπαδοί των εμπόρων λιανικής. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα αναμένεται να παραμείνουν αδύναμες, με την απομόχλευση, την υψηλότερη ανεργία, τους περισσότερους φόρους και τους χαμηλότερους μισθούς να επηρεάζουν τόσο το δεύτερο φετινό εξάμηνο όσο και το 2012.

Περιμένουμε πως οι λιανικές πωλήσεις θα συνεχίσουν να ακολουθούν το μονοπάτι των δύο τελευταίων ετών, με ανάπτυξη από 0% έως -10%, αν και θα μπορούσαν να προκύψουν εξαιρέσεις σε περίπτωση που η αγορά συγκεντρωθεί». 

Η ελληνική χρηματιστηριακή δηλώνει «πωλητής» για τη Fourlis και «ουδέτερη» για τις Jumbo και Σαράντης.

Vodafone - Wind: To deal μπορεί να έχει πολλά «θέματα» στο κλείσιμό του (τόσο σημαντικά που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για την υλοποίησή του), όμως φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει την αγορά της… σταθερής τηλεφωνίας.

Μην ξεχνάμε ότι η Vodafone έχει το 20% της HOL και η Wind έχει την Τellas, που σημαίνει ότι ένα deal θα φέρει… καραμπόλες και στη σταθερή τηλεφωνία.

Κι έτσι σε αυτήν τη φάση κυριολεκτικά «όλοι μιλάνε με όλους»…


Πραξιτέλειο: Από ενημέρωση… σκίζουμε!

Το έχουμε ξαναγράψει στο Euro2day.gr: Ένας καλός τρόπος να αποφύγει μια εταιρία το «μαρκάρισμα» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς -τουλάχιστον- για την ενημέρωση των μετόχων μειοψηφίας είναι να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

Ας πάρουμε λοιπόν την περίπτωση της εταιρίας Πραξιτέλειο, η οποία «απεσύρθη» από το ταμπλό, στο πρώτο εξάμηνο του 2010, επειδή δεν είχε καταφέρει(!) να εκδώσει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2009…

Την Τρίτη λοιπόν (μιλάμε για Σεπτέμβριο του 2011) έγινε η τακτική συνέλευση της Πραξιτέλειο, που ενέκρινε τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2009 και όρισε ελεγκτές για τη χρήση του 2010…

Όσο για την επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας -πέραν των άλλων τυπικών θεμάτων- περιορίστηκε στο να αναφέρει πως «ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης ενημέρωσε τους μετόχους για την εξέλιξη της πορείας της εταιρίας».

Και οι υπόλοιποι μέτοχοι (πέρα από τους μόλις τέσσερις που παρευρέθηκαν στη γενική συνέλευση) πώς θα ενημερωθούν;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v