Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 27 2011

Μυστικά και ψέματα για την ελληνική χρεοκοπία

Μυστικά και ψέματα για την ελληνική χρεοκοπία
Συμφέρει την Ελλάδα να προχωρήσει το PSI με τους υφιστάμενους όρους ή καλό θα ήταν να αποδεχτεί τυχόν πρόταση για μεγαλύτερο... κούρεμα;

Ο συνδυασμός μετακύλισης - ανταλλαγής χρέους και επαναγοράς ομολόγων βάσει των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 26,1 δισ. ευρώ.

Συν το όφελος από την επιμήκυνση του χρέους κατά 15 με 30 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά περίπου 1%.

Από την άλλη, αν προχωρήσει το PSI και μετακυλιστεί χρέος τουλάχιστον 135 δισ. ευρώ, που λήγει ως τον Ιούλιο του 2020, δίνεται μεν χρηματοδοτική ανάσα στην Ελλάδα, αλλά απεμπολείται ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Με το rollover το χρέος παύει να υπάγεται στην ελληνική νομοθεσία και μεταφέρεται στο βρετανικό δίκαιο.

Βάσει της εγχώριας νομοθεσίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει αναδιάρθρωση χρέους με συμφωνία του 51% των πιστωτών της.

Ακόμη πιο δραστικά, θα μπορούσε απλώς να αρνηθεί να πληρώσει και να αφήσει τους πιστωτές να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ζητώντας αποζημιώσεις από τα ελληνικά δικαστήρια.

Αποτελεί έσχατο διαπραγματευτικό όπλο, αλλά ΥΠΑΡΧΕΙ.

Ακούμε ότι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης συνιστούν ότι για να το απεμπολήσουμε πρέπει να πάρουμε κάτι παραπάνω από μείωση χρέους της τάξης των 26 δισ. ευρώ αμέσως.

Να εξασφαλίσουμε δηλαδή ένα «γενναίο» κούρεμα χρέους.

Ο Βενιζέλος, όχι τυχαία, συχνά-πυκνά επαναλαμβάνει τον στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος τον Μάρτιο του 2012.

Και οι Γερμανοί απαντούν με πιθανότητα ενεργοποίησης του ESM από τα μέσα του 2012 και μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Που σημαίνει ότι ο καθένας έχει κάνει τους λογαριασμούς του και μέχρι τον Δεκέμβριο το τοπίο για το πόσο κούρεμα θα φάει το ελληνικό χρέος θα έχει μάλλον ξεκαθαρίσει.

Υ.Γ. Η Ελλάδα έχει λήξεις ομολόγων 60 δισ. ευρώ το 2012 και μόλις 8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v