Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2011

RILKEN:Η μειοψηφία ίσως σκοράρει... καθυστερώντας

RILKEN:Η μειοψηφία ίσως σκοράρει... καθυστερώντας
Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Henkel για την απόκτηση των μετοχών πλειοψηφίας της εισηγμένης Rilken, διαδικασία που θα συνεχιστεί έως και το τέλος του μήνα.

Σε παλαιότερο σχόλιό του ο «Χ» είχε αναφερθεί αναλυτικά στις εκτιμήσεις αναγνωστών πως το προσφερόμενο τίμημα των 3,40 ευρώ ανά μετοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αν συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης, το πλεονάζον ταμείο της, το ακίνητο της Νέας Κηφισιάς που θα μπορούσε να πουληθεί, τα πολύ γνωστά εμπορικά σήματα που κατέχει, η ένταξή της σε έναν ισχυρότατο πολυεθνικό όμιλο κ.λπ.

Αυτά όμως τα έχουμε ξαναγράψει και στο κάτω-κάτω της γραφής είναι θέμα των επενδυτών μειοψηφίας να αξιολογήσουν την πρόταση της Henkel.

Στην πρόταση, ωστόσο, υπάρχει και ένα σημείο που ίσως κρύβει πολύ… ζουμί για τους μικρομετόχους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στόχος είναι η απόκτηση άνω του 90% προκειμένου να βγει η εταιρία από το Χ.Α. και ότι, αν δεν αποκτηθεί αυτό το 90%, τότε «ο προτείνων θα ξεκινήσει τη διαδικασία για συγχώνευση διά εξαγοράς το συντομότερο δυνατό…».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, αν η Henkel δεν καταφέρει να αποκτήσει το 90% της Rilken, τότε θα πρέπει να κάνει σε τουλάχιστον έξι μήνες νέα δημόσια πρόταση, όπου (βλέπε περίπτωση Crown Hellas Can) θα υποχρεώνει τους μετόχους μειοψηφίας να της πουλήσουν τις μετοχές τους!

Έναντι όμως ποιου αντιτίμου;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η τιμή της νέας δημόσιας πρότασης που σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη:

Πρώτον, από τη μέση σταθμική χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων έξι μηνών.

Δεύτερον, από την τιμή στην οποία ο προτείνων (Henkel), απευθείας ή σε συνεργασία με τον προτείνοντα, ή για λογαριασμό του, απέκτησε μετοχές κατά τους τελευταίους 12 μήνες, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της εν λόγω δημόσιας πρότασης.

Και τρίτον, από την τιμή, ή σε περίπτωση εύρους τιμών τη μέση τιμή, την οποία προσδιορίζει ως «εύλογη αξία» της μετοχής αποτιμητής ο οποίος ορίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πάμε λοιπόν τώρα στην ουσία του θέματος.

Επειδή η Henkel (τόσο η ίδια όσο και στελέχη της) έχει ήδη βγει αγοραστής προς 3,40 ευρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει πως αν προκύψει νέα δημόσια πρόταση τότε η τιμή της απαγορεύεται εκ του νόμου να είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα πρόταση (3,40 ευρώ)…

Και επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο αποτιμητής που θα ορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει υψηλότερο τίμημα από αυτό των 3,40 ευρώ, όπως έπραξε και στην περίπτωση της Crown Hellas Can.

Άρα, λοιπόν, οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους (πλην ίσως της ρευστότητας) να βιαστούν από τώρα να πουλήσουν τις μετοχές τους, αφού έχουν σημαντικές πιθανότητες να τις πουλήσουν σε 6 - 12 μήνες έναντι σαφώς υψηλότερου αντιτίμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v