Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2011

Κυβέρνηση:Πλήρωσε εκατομμύρια και γλίτωσε δεκάρες

Κυβέρνηση:Πλήρωσε εκατομμύρια και γλίτωσε δεκάρες
Το πρόσφατο δελτίο της Μονάδας Οικονομικής Ανάλυσης και Αγορών της Τράπεζας Πειραιώς δίνει μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία προκειμένου να αξιολογήσει κάποιος πόσο επιτυχής και αποτελεσματικός ήταν ο τρόπος αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στην κρίση.

Και επίσης, αν αυτός ο τρόπος ήταν καλύτερος ή χειρότερος σε σχέση με αυτόν που ακολούθησε η Γερμανία.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε και ψήφισε για το 2011 οικονομικά μέτρα συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ με σκοπό το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί από τα 24,2 δισ. το 2010 στα 18,7 - 19,7 δισ. το 2011.

Δηλαδή, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η κυβέρνηση πήρε μέτρα που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα μόνο κατά 2% του ΑΕΠ…

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και το 2012, έτος για το οποίο προβλέπονται μέτρα ύψους 11,1 δισ. ευρώ, με στόχο (επαναλαμβάνουμε, «με στόχο», γιατί στην πράξη θα δούμε τι θα γίνει) το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να υποχωρήσει κατά 1,7 δισ. ευρώ (στα 14,6 δισ.).

Και φυσικά, η Ελλάδα δεν τα κατάφερε καθόλου καλά ούτε στο κομμάτι εκείνο που αφορά στη διατήρηση της ανεργίας σε ανεκτά επίπεδα. Για παράδειγμα, το 2010 το ΑΕΠ υποχώρησε (σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση) κατά 3,5% και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Ας πάμε τώρα να δούμε τον τρόπο αντίδρασης της Γερμανίας όταν το 2009 είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 5,1%: η ανεργία παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, κανένας νέος φόρος δεν επιβλήθηκε και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά για να στηρίξουν την οικονομία…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v