Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 12 2011

ΧΑ: Μνημείο χειραγώγησης η περιφέρεια

ΧΑ: Μνημείο χειραγώγησης η περιφέρεια
Πεδίον δόξης λαμπρόν για τους απανταχού κερδοσκόπους μετά τις αλλαγές στις κατηγορίες του Χ.Α., που επιτρέπουν πλέον ημερήσια μεταβολή 30% ακόμη και στην περιφέρεια του Χ.Α.

Ειδικότερα, η απόφαση του Χ.Α. για κατάργηση της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης και η δυνατότητα τίτλων χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων να σημειώνουν ημερήσια μεταβολή +30% και -30% (από ±20%), χωρίς μάλιστα ενδιάμεσες "στάσεις" στο ±10% και ±20%, έδωσε ακόμα ένα όπλο στο χέρι των κερδοσκόπων.

Έτσι, από τη Δευτέρα όπου ίσχυσαν οι αλλαγές, σε αρκετούς τίτλους που έχουν ως κυριότερο χαρακτηριστικό τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίστηκαν ελάχιστες εντολές πολύ κοντά στις δύο ακραίες διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν ημερήσια διακύμανση που φθάνει έως και το 60%!

Εννοείται ότι μία τέτοια συμπεριφορά μετοχών δημιουργεί προϋποθέσεις νέων τεράστιων εγκλωβισμών για χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ή έχουν την ατυχία να έχουν ήδη θέσεις στην εν λόγω κατηγορία. 

Από την άλλη, βγάζει από τον επενδυτικό χάρτη κάθε νουνεχούς χαρτοφυλακίου ένα σημαντικό κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ίσως με αυτά τα δεδομένα το Δ.Σ. του Χ.Α. θα έπρεπε να σκεφτεί ότι για να φθάσει μία μετοχή στο ±30% θα έπρεπε να κλειδώνει πρώτα στο ±10% και στο ±20%, εκτός ίσως από τους τίτλους του FTSE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v