Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 14 2011

Αγορά ακινήτων: Έξι χρόνια "φαγούρα"...

Αγορά ακινήτων: Έξι χρόνια φαγούρα...
Ήταν μέσα στο 2009 όταν η Εθνική Τράπεζα είχε εκτιμήσει πως από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 η αγορά ακινήτων θα άρχιζε σταδιακά να ισορροπεί και στη συνέχεια να ανακάμπτει.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις αυτές είχαν βασιστεί σε κάποιες μακροοικονομικές παραδοχές, οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς στην πράξη (προφανώς, όχι με ευθύνη των αναλυτών της τράπεζας).

Η ουσία είναι πως σήμερα -στο τελευταίο τρίμηνο του 2011- η Εθνική Τράπεζα βλέπει τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων κάπου μέσα στη διάρκεια του 2013, χωρίς ωστόσο από την όλη θεώρησή της να απουσιάζει το στοιχείο της αβεβαιότητας.

«Οι προσδοκίες για σταθεροποίηση της αγοράς μετατίθενται για το 2013», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ίδια η τράπεζα, τώρα, εκτιμά πως οι αδιάθετες νέες κατοικίες που χτίστηκαν από το 2006 μέχρι σήμερα ανέρχονται γύρω στις 85.000.

Και πως σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και άλλες τόσες (το σύνολο 170.000) που θα προκύψουν λόγω δυσκολιών ενοικιάσεως και αυξημένων φορολογιών.

Και σε αυτές άλλες 100.000 παλαιότερες κατοικίες που θα βγουν προς πώληση λόγω της κρίσης (ανάγκες των ιδιοκτητών για μετρητά).

Εμείς θα προσθέταμε και εκείνα τα ακίνητα που αργά ή γρήγορα θα βγάλουν σε πλειστηριασμό οι τράπεζες λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις (από τις αρχές του 2010 έχουν σταματήσει νομοθετικά οι πλειστηριασμοί των τραπεζών σε περιπτώσεις δανείων πρώτης κατοικίας).

Να θυμίσουμε πως στις αρχές του 2009 οι παράγοντες της αγοράς υπολόγιζαν τα αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα γύρω στις 120.000 - 180.000.

Δηλαδή, σήμερα, βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τότε. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πέρασαν τρία ολόκληρα χρόνια με αναιμική οικοδομική δραστηριότητα…

Πόσο έπεσε η εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα; Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τα οποία προκύπτει πως στο φετινό οκτάμηνο η κατανάλωση τσιμέντου ήταν 37,5% χαμηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν το 2010 είχε υποχωρήσει κατά 10,1% σε σχέση με το 2009 και όταν το 2009 είχε πέσει επιπλέον 23% σε σύγκριση με το 2008…

Ανάλογα ποσοστά πτώσης επικράτησαν και στην κατανάλωση σκυροδέματος (-33,3%, -10,5%, -33%).

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η εκτίμηση των αναλυτών της Alpha Bank που, αφού παραθέτουν την πτώση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 36,7% μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο, προσθέτουν: «Η εικόνα του κλάδου των οικοδομών δεν δείχνει σημεία σταθεροποίησης και η δραστηριότητα στον κλάδο συνεχίζει να μειώνεται από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει ήδη περιέλθει».

Μάλιστα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ακόμη 11,5% πτώση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων μέσα στο 2012, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα ρίξει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,35%.

Το ζητούμενο βέβαια για τον κλάδο είναι πότε θα μπορούσαν αυτές οι πλεονάζουσες κατοικίες να απορροφηθούν από την αγορά (όσο πιο γρήγορα απορροφηθούν τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η ανάκαμψη του κλάδου, ή αλλιώς κάποιες εκτιμήσεις θέλουν η ανάκαμψη να ξεκινά μόλις το απόθεμα των ακινήτων προσεγγίσει τα 50.000 τεμάχια).

Οι αναλυτές λοιπόν της Εθνικής Τράπεζας δεν είναι αισιόδοξοι για γρήγορη απορρόφηση των «πλεοναζόντων» ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης δεκαετίας, ισχυρίζονται πως θα χρειάζονταν μόλις γύρω στους 18 μήνες για να γίνει κάτι τέτοιο (μόνο στις νεόδμητες κατοικίες).

Συμπληρώνουν, ωστόσο, πως ο σημερινός ρυθμός απορρόφησης είναι χαμηλότερος από το 25% του ρυθμού της περιόδου 2000 - 2009.

Άρα, λοιπόν, αν δεν διαφοροποιηθεί επί τα βελτίω η απορρόφηση των ακινήτων, τότε θα δούμε την υπερπροσφορά αυτή να καλύπτεται ύστερα από μία εξαετία ή και αρκετά παραπάνω…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v