Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2011

Ο ΓΑΠ, οι χρεωμένοι εκδότες και το Alter

Ο ΓΑΠ, οι χρεωμένοι εκδότες και το Alter
Ιδιαίτερη αίσθηση σε ολόκληρη την αγορά προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις Παπανδρέου, με τις οποίες επιτέθηκε στο τραπεζικό αλλά και στο εκδοτικό σύστημα, περιορίζοντας όμως τις συγκεκριμένες αναφορές μόνο στη γνωστή υπόθεση Alter!

Οι παρατηρητικοί ασφαλώς έχουν προσέξει τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα από την πλευρά του ΔΟΛ ενάντια στην κυβέρνηση Παπανδρέου τις τελευταίες Κυριακές, με αποκορύφωμα όμως την έντεχνη «αποκαθήλωση» του κ. Βενιζέλου, σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που όταν ήταν διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είχε απολαύσει την πλήρη στήριξη του συγκροτήματος.

«Ενοχλητική» ήταν ασφαλώς για την κυβέρνηση και η κριτική από την πλευρά του MEGA, που επίσης ελέγχεται από τους ίδιους εκδότες. Προφανώς για τον λόγο αυτόν ο κ. Παπανδρέου είδε τους συγκεκριμένους εκδότες (η πληροφορία κυκλοφόρησε ευρέως χωρίς να διαψευστεί) σε μια απόπειρα να διασφαλίσει στήριξη αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Το ερώτημα είναι γιατί επέλεξε χθες να φωτογραφίσει το Alter, διπλασιάζοντας μάλιστα τις οφειλές του προς τις τράπεζες (τα δάνεια είναι περίπου 250 εκατ. ευρώ και δόθηκαν προ ετών και όχι το τελευταίο διάστημα), όταν και οι εταιρίες των δύο πρόσφατων συνομιλητών του είναι καταχρεωμένες και σε ιδιαίτερα δυσάρεστη οικονομική θέση.

Η περίπτωση του ΔΟΛ, όπου οι υποχρεώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές λειτουργικές ζημίες, αρνητικές ταμειακές ροές και ίδια κεφάλαια που περιορίζονταν το 6μηνο στα… 3,5 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλου, είναι χαρακτηριστική. Σχεδόν εξίσου ζοφερή είναι και η εικόνα για την Πήγασος.

Όπως χαρακτηριστική είναι και η διαρκής προσπάθεια των δύο ομίλων να περιορίσουν τα κόστη τους με απανωτές απολύσεις εργαζομένων κατά κύματα.

Τα απόνερα αυτής της κατάστασης (που είναι σχεδόν καθολική ως προς την έκτασή της στον χώρο των ΜΜΕ) έχουν αγγίξει βεβαίως και το MEGA, για το οποίο δημοσιοποιούνται κατά καιρούς σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτε έως τώρα.

Πώς τα ξέχασε αυτά ο κ. Παπανδρέου; Μήπως γιατί εν τέλει τα «βρήκε» με τους συγκεκριμένους εκδότες;

Ομοίως, η σκληρή επίθεση εναντίον των τραπεζιτών παραξενεύει την αγορά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τον τραπεζικό κλάδο με ενισχύσεις της τάξεως των 28 δισ. ευρώ από το ελληνικό κράτος, μέσω κινήσεων τότε του κ. Αλογοσκούφη.

Σήμερα οι ενισχύσεις αυτές (σε επίπεδο εγγυήσεων και προνομιούχων μετοχών κ.λπ.) ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ.

Τόσο καιρό, ρωτούν παράγοντες της αγοράς, δεν είχε «ανακαλύψει» ο κ. Παπανδρέου τα τρωτά σημεία των τραπεζών και τη «διαπλοκή» που καταγγέλλει σήμερα με εκδοτικά συμφέροντα;

Γιατί την ανακάλυψε τώρα και μέσα από εντελώς… συγκεκριμένο πρίσμα;

Μήπως διότι ακόμη και αυτές τις κρίσιμες ώρες αφενός αναζητά στηρίγματα εις βάρος αποδιοπομπαίων τράγων κι αφετέρου επιχειρεί να δαιμονοποιήσει τα θύματα της δικής του -κατά γενική ομολογία ανεπιτυχούς- πολιτικής;

ΥΓ.: Όλως παραδόξως το Alter, που βρίσκεται στη διαδικασία του άρθρου 99, πετυχαίνει αρκετά υψηλές θεαματικότητες, άρα στερεί μερίδιο από την «πίτα» άλλων σταθμών. Εάν μάλιστα εξυγιανθεί μέσω του άρθρου και εισέλθει ο νέος επενδυτής, θα αποκτήσει και… προβάδισμα, καθώς άλλοι σταθμοί βαρύνονται με πολύ σημαντικές υποχρεώσεις.

Οπότε το «ο θάνατός σου η ζωή μου» ισχύει σε αυτήν την «πιάτσα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v