Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σκληρό ροκ» ΓΑΠ στους τραπεζίτες!

Βολές εναντίον τραπεζικών και εκδοτικών συμφερόντων. Προμήνυσε ουσιαστικά αλλαγές τραπεζικών ηγεσιών και επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Η συνάντηση με τους εκδότες, η ανάγκη συσπείρωσης των βουλευτών.

«Σκληρό ροκ» ΓΑΠ στους τραπεζίτες!
Στην τακτική του «σκληρού ροκ», απέναντι σε τραπεζικά, εκδοτικά και άλλα πάσης φύσεως συμφέροντα, κατέφυγε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, προμηνύοντας ουσιαστικά επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αλλαγή ηγεσιών, αλλά και επιδιώκοντας να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από την κρίσιμη αυριανή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.

Χωρίς να κατονομάσει, φωτογράφισε απόπειρα διαμόρφωσης κλίματος από μέσα μαζικής ενημέρωσης εναντίον μιας μεγαλύτερης μείωσης του χρέους (σ.σ.: σε σχέση με αυτήν που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου), με επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση των τραπεζών.

«Δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, αλλά οι θέσεις ορισμένων», δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες σε μια περίοδο κρίσης να χρηματοδοτούν ένα κανάλι με δάνεια πάνω από 500 εκατ. ευρώ και να μη δίνουν χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και μετά έρχονται και λένε ότι αν μειώσουμε το χρέος θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι στις θέσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η διασφάλιση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε, όμως, πως «το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το συμφέρον της χώρας».

Αυτή η ομιλία Παπανδρέου προκάλεσε από χθες την έντονη αντίδραση τραπεζικών κύκλων, οι οποίοι την ερμηνεύουν ως προαναγγελία της επανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών αλλά και αλλαγής των ηγεσιών τους, στο πλαίσιο των απωλειών που θα καταγραφούν από μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι ουσιαστικά θα πρόκειται για... σφαγή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που δεν οφείλεται σε λάθη των τραπεζιτών, αλλά της διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία χρόνια, καθώς σε αχίλλειο πτέρνα των τραπεζών αναδεικνύονται οι πολύ μεγάλες τοποθετήσεις τους στα κρατικά ομόλογα, στη χρηματοδότηση δηλαδή της χώρας.

Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που φαίνεται πλέον στον ορίζοντα, θα γίνει απευθείας από ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω του EFSF (αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα τελεί υπό ευρωπαϊκό έλεγχο) ή με δάνεια της Ευρώπης προς το ελληνικό κράτος, που σημαίνει ότι θα περάσουν σε κρατικό έλεγχο.

Στο καθαρά πολιτικό της σκέλος, η ομιλία Παπανδρέου θύμισε αντίστοιχες του 2007, όταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήγειρε θέμα ηγεσίας και αποσκοπούσε ξεκάθαρα στη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

O κ. Παπανδρέου επέλεξε να καταφύγει στο θυμικό των βουλευτών, την ώρα όπου τα φαινόμενα διάλυσης εντείνονται, με τον κ. Ρομπόπουλο να παραιτείται, την κ. Κατσέλη να επιμένει στην άρνησή της να ψηφίσει το άρθρο 37 και τουλάχιστον άλλους 3 βουλευτές να δηλώνουν ανεπίσημα ότι σκέφτονται να την ακολουθήσουν.

Οι βολές Παπανδρέου εναντίον τραπεζικών και εκδοτικών συμφερόντων, λίγες ώρες μάλιστα μετά τη συνάντηση που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, με δύο από τους τρεις παραδοσιακούς εκδότες της κεντροαριστεράς, αποτυπώνουν και επίσημα αλλαγή πλεύσης.

Την ώρα όπου εκδοτικά συγκροτήματα βάλουν πλέον ανοιχτά εναντίον της κυβέρνησης, καταλογίζοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό και ζητώντας την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η προσφυγή στα… διαπλεκόμενα αποτελεί μονόδρομο πολιτικής επιβίωσης για τον πρωθυπουργό, σημειώνουν κομματικά στελέχη, συμπληρώνοντας πως αναμένουν ότι το «σκληρό ροκ» θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση ως μεταρρυθμιστική δύναμη, η οποία συγκρούεται με κατεστημένες αντιλήψεις χρόνων και συντεχνιακά συμφέροντα. Δεν δίστασε, μάλιστα, να τη συνδέσει με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες Καποδίστρια, Τρικούπη και Βενιζέλου.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε και στους δικαστικούς και στους επιχειρηματίες, καλώντας τους να κινητοποιηθούν κάνοντας το καθήκον τους απέναντι στη χώρα.

Για τους μεν δικαστικούς, ανέφερε ότι αποτελούν τους καλύτερα αμειβόμενους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για τους επιχειρηματίες υπενθύμισε την αναφορά των Γερμανών επιχειρηματιών: «Πώς να επενδύσουμε στην Ελλάδα όταν οι Έλληνες διώχνουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό;».

Τα επιχειρήματά του θέρμαναν για λίγο το κλίμα στην Κ.Ο., χωρίς όμως να το αλλάξουν, καθώς, όπως σημείωναν αργότερα βουλευτές, «άλλο η μάχη εναντίον της διαπλοκής και άλλο τα σκληρά μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε».

Στο σκέλος αυτό, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά κάλυψε και τον κ. Βενιζέλο θέτοντας ως προϋπόθεση να ψηφιστούν όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. «Κάθε άρθρο έχει τη σημασία του και δίνει ένα πρόσθετο επιχείρημα στη διαπραγμάτευση της Κυριακής», δήλωσε, κάνοντας ευθεία αναφορά στο άρθρο 37.

Αμέσως μετά επιχείρησε να πείσει την κ. Κατσέλη να υπαναχωρήσει, σημειώνοντας: «Άλλο η ιδεολογική μάχη, που και εγώ δίνω στα διεθνή φόρα, κι άλλο η μάχη για τη σωτηρία της χώρας».

Η Ευρώπη δεν στάθηκε ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση της ευρωζώνης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να τελειώσει όσο γρηγορότερα γίνεται η αβεβαιότητα και να κλείσει στο μέτρο του δυνατού τους λογαριασμούς με το παρελθόν, ώστε να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο.

Εν συνεχεία, ανέλυσε τις βασικές θέσεις με τις οποίες πάει στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση και οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:

- Στρατηγική απόφαση αποτελεί η παραμονή στη ζώνη του ευρώ.
- Αφετηρία της διαπραγμάτευσης αποτελεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, με διατήρηση όσων πέτυχε η Ελλάδα, όπως η επιμήκυνση δανείων, η μείωση τόκων κ.ά.
- Ελάφρυνση του χρέους.
- Διασφάλιση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.
- Εξασφάλιση πλάνου ανάπτυξης για τη χώρα.
- Υιοθέτηση αποτελεσματικών λύσεων για το σύνολο των παραμέτρων της ευρωπαϊκής κρίσης.

Αργότερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες. Στην ολιγόλεπτη συνομιλία των δύο αρχηγών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξαν σημεία σύγκλισης, ενώ μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ουσιαστικά απόπειρα εθνικού διχασμού. «Το ποιος τορπιλίζει την εθνική ομοψυχία στην πράξη είναι πια ολοφάνερο», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «με κάποιον που βρίσκεται σε πανικό και καθυβρίζει τους πάντες δεν έχω να πω τίποτε».


*** Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v