Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 1 2011

ΑΣΤΑΚ: Πώς στην Ελλάδα η θεωρία… ξαναγράφεται

ΑΣΤΑΚ: Πώς στην Ελλάδα η θεωρία… ξαναγράφεται
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρίας Alpha Αστικά Ακίνητα, ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε στο εννεάμηνο της χρήσης από τα 9,1 στα 8,1 εκατ. ευρώ (προφανώς λόγω υποχώρησης των μισθωμάτων), ενώ τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν από τα 2,2 στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Πού οφείλεται αυτό: Πρώτον, στο γεγονός ότι φέτος απουσιάζει η έκτακτη εισφορά «κοινωνικής ευθύνης» επί των κερδών, χωρίς να έχει προφανώς λογιστεί το «χαράτσι» στα ακίνητα.

Και δεύτερον, στο ότι από το πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης απουσιάζουν οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου: μόνο καταθέσεις και ομολογίες που ως εκδότη έχουν τη μητρική τράπεζα (Alpha Bank).

Η οικονομική θεωρία λέει πως τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή από τα εταιρικά ομόλογα της ίδιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η θεωρία αποδείχτηκε επιζήμια για όσους την ακολούθησαν…

Έτσι, η ΑΣΤΑΚ εδώ και πολλά χρόνια απέφυγε να επενδύσει την πλεονάζουσα (ύψους πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ) ρευστότητά της σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου, επιλέγοντας ομόλογα (μεγαλύτερης απόδοσης και θεωρητικά μεγαλύτερου ρίσκου) της μητρικής τράπεζας.

Κατά τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, τα ομόλογα αυτά σταδιακά λήγουν, εισπράττονται κανονικά και μετατρέπονται σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Χωρίς «κούρεμα»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v