Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 4 2011

ΟΠΑΠ: Τα «ντεσού» μιας συνέλευσης 850 εκατ. ευρώ

ΟΠΑΠ: Τα «ντεσού» μιας συνέλευσης 850 εκατ. ευρώ
Αλήθεια είναι ότι σε κάποιους επενδυτές μειοψηφίας του ΟΠΑΠ υπάρχει η επιφύλαξη μήπως οι επεκτατικές κινήσεις του (ύψους 850 εκατ. επί του παρόντος) αποσκοπούν κυρίως στην ανάγκη του ελληνικού δημοσίου να μαζέψει ζεστό χρήμα και δευτερευόντως στα συμφέροντα του Οργανισμού.

Οι επιφυλάξεις αυτές, άλλωστε, διατυπώθηκαν και κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρίας.

«Γιατί ξοδεύετε σήμερα κεφάλαια για να επιμηκύνετε από τώρα μια σύμβαση που λήγει τον Οκτώβριο του 2020;», ήταν ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν.

«Γιατί δεν μας παρουσιάσατε στη γενική συνέλευση στοιχεία από το σχετικό business plan πάνω στο οποίο βασιστήκατε;», ήταν ένα άλλο ερώτημα.

Όσο για το «fair value» που έδωσαν κάποιοι ανεξάρτητοι οίκοι, δεν φαίνεται να έκαμψε τις αμφιβολίες των επενδυτών.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του ΟΠΑΠ κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, κυρίως λόγω του ότι μπόρεσε να αποσπάσει τις εγκρίσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι κατέχουν το 58% του συνόλου των μετοχών.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο κατέχει μόλις το 34% του συνόλου των μετοχών, οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν ένα επιπλέον 58%, ενώ το υπόλοιπο 8% ελέγχεται από Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Άρα, με δεδομένο ότι οι προτάσεις της διοίκησης εγκρίθηκαν με ποσοστά που κυμάνθηκαν από το 97,9% έως το 98,1%, συνάγεται πως, πέρα από το "Ο.Κ." του Δημοσίου, θετικά τοποθετήθηκε και η συντριπτική πλειονότητα των θεσμικών χαρτοφυλακίων, ελληνικών και ξένων.

Μάλιστα, κάποια στελέχη του Οργανισμού χαρακτήρισαν την υπερψήφιση των ξένων "ψήφο εμπιστοσύνης" τόσο προς τη διοίκηση του ΟΠΑΠ όσο και προς την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση της επένδυσης του ΟΠΑΠ στα VLTs δεν στερείται προκλήσεις. Στον Οργανισμό θα πρέπει να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι π.χ. έτρεξαν οι Ιταλοί κατά το παρελθόν όταν ανέλαβαν παρόμοιο αντικείμενο.

Πρέπει επίσης να... στρογγυλευτούν και κάποιες διαφορές με τους πράκτορες. «Όλα θα πάνε καλά, θα τα βρούμε με τους πράκτορες», δήλωσαν στελέχη του ΟΠΑΠ. Επίσης, απαντώντας σε κάποιες επιφυλάξεις συγκεκριμένου πράκτορα, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού απάντησε πως, αν τα VLTs δεν τα έπαιρνε ο ΟΠΑΠ, τότε ο ανταγωνισμός για τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ θα ήταν πολύ μεγαλύτερος και οι διαμαρτυρίες των πρακτόρων πολλαπλάσιες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v