Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2011

ΧΑ: Φεύγουν τώρα και από τα… «καταφύγια»

ΧΑ: Φεύγουν τώρα και από τα… «καταφύγια»
Ούτε καν μία εβδομάδα δεν πέρασε από τη λήψη των αποφάσεων της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και κανείς πλέον στη Σοφοκλέους δεν θυμάται τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την «επιτυχία» της εξοικονόμησης χρέους γύρω στα 100 δισ. ευρώ…

Κάτι η κριτική των αποφάσεων της συνόδου σε διεθνές επίπεδο, κάτι οι αρνητικές εξελίξεις στα επιτόκια της Ιταλίας και φυσικά οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο ήρθαν να αλλάξουν δραστικά το όποιο θετικό κλίμα πήγε να δημιουργηθεί την επόμενη μέρα της συνόδου.

Οι τράπεζες -παρά το πρόσκαιρο ανοδικό rebound- ήταν το μεγάλο θύμα της όλης υπόθεσης, ασχέτως αν ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξής τους μέσω προνομιούχων μετοχών…

Αυτό που επίσης πρέπει να προσεχτεί είναι και η πορεία κάποιων μετοχών που από τους... αναλυτές θεωρούνταν οι πλέον αμυντικές και από τους ξένους θεσμικούς οι πλέον ελκυστικές. Και γι' αυτό, μάλιστα, είχαμε κατά καιρούς και κάποιες αγοραστικές τοποθετήσεις από το εξωτερικό.

Επρόκειτο κυρίως για εξαγωγικά χαρτιά, για κρατικόχαρτα, για ομίλους που ήταν μεγάλοι σε μέγεθος, ισχυροί σε ρευστότητα και δεν αντιμετώπιζαν κανένα θέμα βιωσιμότητας και ανησυχίας.

Κατά την πρώτη λοιπόν συνεδρίαση μετά την κυβερνητική ανακοίνωση περί δημοψηφίσματος, ακολούθησε πτώση μετοχών άνω του 5% για τις περισσότερες της προαναφερθείσας κατηγορίας!

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις περιπτώσεις των ΟΠΑΠ (-11,2%), ΟΤΕ (-9,75%), ΔΕΗ (-9,18%), Jumbo (-5,1%), Motor Oil (-9,4%), Μυτιληναίος (-10,36%), Folli Follie Group (-8,73%) κ.ά.

Προφανώς, οι ξένοι ξεφόρτωσαν χθες ακόμη και θέσεις που είχαν στα ισχυρότερα -κατά τη γνώμη τους- χαρτιά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v