Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 10 2011

Σφηνάκια για Ανδρομέδα, Δάιος, "χαράτσι" ακινήτων

Σφηνάκια για Ανδρομέδα, Δάιος, χαράτσι ακινήτων
Ανδρομέδα: Πώς θα σας φαινόταν αν μια εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου διαπραγματευόταν με discount έναντι της εσωτερικής της αξίας 100%!

Και όμως, αυτό συμβαίνει στις μέρες μας με την Alpha Trust Ανδρομέδα, η οποία διαπραγματεύεται προς 1 ευρώ ανά μετοχή (κεφαλαιοποίηση 26,87 εκατ.), όταν ήδη η πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης έχει αποφασίσει την επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ ανά μετοχή!

Άρα, ο σημερινός αγοραστής (εφόσον η τιμή διατηρηθεί σταθερή) θα εισπράξει μέσω της επιστροφής κεφαλαίου το σύνολο των χρημάτων που κατέβαλε, ενώ θα του μείνει και ποσοστό στην εταιρία που θα απομείνει. Δηλαδή, θα αγοράσει με discount 100%.

Και πόσο θα αξίζει η Alpha Trust Ανδρομέδα που θα απομείνει; Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου, η εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου είχε ίδια κεφάλαια ύψους 32,55 εκατ. ευρώ, από τα οποία, αν αφαιρεθεί η προαναφερόμενη επιστροφή κεφαλαίου των 26,87 εκατ. ευρώ, θα απομείνουν γύρω στα 5,5 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς 0,21 ευρώ ανά μετοχή.

ΥΓ.: Επειδή προέκυψε κάποια σύγχυση, να θυμίσουμε πως ο νόμος που υποχρέωνε τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου να διαθέτουν κατ’ ελάχιστον αξία χαρτοφυλακίου 10 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει. Με βάση το 3.756/2009, το ελάχιστο ποσό του χαρτοφυλακίου μιας ΑΕΕΧ έχει περιοριστεί στα 500 χιλιάδες ευρώ.

Δάιος: Σε μια περίοδο όπου το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίζεται, υπάρχει η μετοχή της εταιρίας Δάιος, που μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες εκτινάχθηκε από τα 5 ευρώ στα 7,2 (+44%), σημειώνοντας νέο υψηλό δωδεκαμήνου!

Και η κεφαλαιοποίηση της Δάιος διαμορφώθηκε στα 108 εκατ. ευρώ, σε αρκετά ανώτερα επίπεδα π.χ. από την εταιρία Πλαίσιο, που σημείωσε στο εννεάμηνο κέρδη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα ρευστότητας.

Αντίθετα, η εταιρία Δάιος στο εξάμηνο εμφάνισε μεγάλες ζημίες (ελπίζεται να εμφανιστούν βελτιωμένες επιδόσεις στο εννεάμηνο λόγω της εποχικότητας του νέου ξενοδοχείου) και ο δείκτης της κυκλοφοριακής της ρευστότητας είναι πολύ χαμηλότερος της μονάδας.

Επίσης, η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη πλέον πάνω από το 600% της καθαρής της θέσης, όταν για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιριών ο αντίστοιχος δείκτης κυμαίνεται γύρω στο 25% - 30%.

Λέτε να προκύψει κάποια ευχάριστη έκπληξη που δεν γνωρίζουμε; Για να δούμε…

Χαράτσι στα ακίνητα: Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου αρκετών εισηγμένων, πέραν όλων των άλλων, για να δούμε πόσο επιβαρύνονται από το χαράτσι που επιβλήθηκε στα ακίνητα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το θέμα βέβαια αφορά κυρίως τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του real estate ή ακόμη και αυτές που διαθέτουν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, πάντως, που έχουμε: Πρώτον, η Eurobank Properties διενέργησε πρόβλεψη λίγο μικρότερη των 2 εκατ. ευρώ.

Και δεύτερον, τόσο η Alpha Αστικά Ακίνητα όσο και η ομόσταυλη Ιονική Ξενοδοχειακή άφησαν για το τέταρτο τρίμηνο τη λογιστικοποίηση αυτού του φόρου, περίοδο δηλαδή κατά την οποία θα έχει ξεκαθαριστεί το ύψος της οφειλής προς το ελληνικό δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v