Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2011

Ο Σίλβιο, τα like και η καμπύλη των επιτοκίων

Ο Σίλβιο, τα like και η καμπύλη των επιτοκίων
Όχι, η ιταλική πολιτική σκηνή δεν είναι παιδική χαρά. Η χαρά των social media είναι...

Μέσω του Twitter ενημερώθηκε ο πλανήτης ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παραιτηθεί, μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook διέψευσε την είδηση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο εκδότης της εφημερίδας Foglio, και φερόμενος ως πολύ στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, Τζουλιάνο Φεράρα έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Twitter: «Ότι θα παραιτηθεί ο Σ. Μπερλουσκόνι είναι ξεκάθαρο. Είναι ζήτημα ωρών, αν όχι λεπτών».

Έπειτα από λίγα λεπτά, ο εκδότης της κεντροδεξιάς εφημερίδας Libero, Φράνκο Μπέκις, έγραψε επίσης στο Twitter ότι ο 75χρονος μεγαλοεπιχειρηματίας - πολιτικός θα παραιτηθεί τη Δευτέρα το βράδυ ή την Τρίτη το πρωί.

Όμως, ο Καβαλιέρε τους διέψευσε, ανεβάζοντας το εξής status στην ιστοσελίδα του στο Facebook: Le voci di mie dimissioni sono destituite di fondamento. Δηλαδή, «οι φήμες παραίτησής μου είναι ασταθείς».

Μάλιστα! Έτσι ενημέρωσε τον πλανήτη ο κ. Μπερλουσκόνι ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Το status πήρε 562 «like» την ώρα που το είδαμε εμείς, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μόνο που τα like στο FB δεν είναι οθόνες αγορών. Εκεί τα πράγματα είναι εξοντωτικά για τον Μπερλουσκόνι και την Ιταλία.

Χθες η απόδοση των 10ετών ιταλικών κρατικών ομολόγων άγγιξε το 6,7%, παρά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η απόδοση των 5ετών ξεπέρασε το 6,77%.

Αν συνυπολογιστεί ότι η απόδοση των διετών υπερέβη το 6,3% και των ετήσιων το 6,1%, η αντιστροφή της καμπύλης αρχίζει να καθίσταται εφιαλτική.

Οι επενδυτές ξεπουλάνε αυτό που μπορεί να φύγει ευκολότερα, δηλαδή τα ομόλογα κοντινής λήξης, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρούν, το κόστος δανεισμού να αυξάνεται και η Ιταλία να απειλείται, εφόσον παγιωθεί η αντιστροφή της καμπύλης, με αδυναμία δανεισμού από τις αγορές.

Σε αυτό το στοίχημα κάνουν... like όλο και περισσότεροι διεθνώς, προκαλώντας πυρετό διαβουλεύσεων στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη για το πώς θα ξεφορτωθούν τον Σίλβιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v