Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 29 2011

Intralot - OΔΙΕ:Θέλει το γκανιάν χωρίς ποντάρισμα

Intralot - OΔΙΕ:Θέλει το γκανιάν χωρίς ποντάρισμα
Με το διεθνές ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο, δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, η Intralot φαντάζει ως επικρατέστερη για την απόκτηση του ΟΔΙΕ, του οργανισμού που διαχειρίζεται τον Ιππόδρομο.

Η εταιρία είναι ένας από τους ενδιαφερομένους, όπως και η γαλλική PMU.

Ταυτόχρονα, οργιάζει η φημολογία περί σχεδίου απόκτησης του ΟΔΙΕ από την Intralot με πολύ χαμηλό κόστος ή και καθόλου κόστος, με άλλοθι τον υψηλό τραπεζικό της δανεισμό!

Στην αγορά τυχερών παιχνιδιών κυκλοφορεί έντονα πως ο μόνιμος προμηθευτής του ΟΠΑΠ έχει πλέον σοβαρότατο ενδιαφέρον και για τον Ιππόδρομο καθώς και ότι ετοιμάζει μία ιδιότυπη προσφορά.

Στόχος είναι η απόκτηση του ΟΔΙΕ με χαμηλό ή μηδενικό κόστος, με αφορμή τον υψηλό δανεισμό και τις συνεχείς ζημίες. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του ΟΔΙΕ για το 2009, καθώς δεν έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα ο αντίστοιχος του 2010, οι συνολικές υποχρεώσεις του οργανισμού άγγιζαν τα 300 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες να ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ.

Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που βολεύει τους υποψήφιους επενδυτές, όπως η Intralot, θα προβλέπει την καταβολή αμελητέου τιμήματος για την απόκτηση ενός οργανισμού εξαιτίας των υψηλών χρεών.

Έτσι το Δημόσιο θα πανηγυρίσει την ελάφρυνση από τα χρέη, τα οποία θα πάνε στον ιδιώτη. Οι γνωρίζοντες επισημαίνουν, όμως, πως ο ΟΔΙΕ διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία (υπό καλύτερες συνθήκες) είναι πολλαπλάσια του χρέους, και ότι μια τέτοια συμφωνία θα ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο.

Ένα άλλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης που κυκλοφορεί -και πάλι ευνοεί τους υποψηφίους- είναι αυτό του μοιράσματος των εσόδων (revenue sharing) με το Δημόσιο. Έτσι και πάλι οι επενδυτές δεν χρειάζεται να βάλουν και πολλά χρήματα...

Το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεων του ΟΔΙΕ συνδέεται με το δάνειο που του φόρτωσε η τότε κυβέρνηση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του νέου ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο.

Ο οργανισμός χάνει κάθε χρόνο χρήματα, αλλά οι ειδικοί των τυχερών παιχνιδιών υποστηρίζουν πως μπορεί να καταστεί κερδοφόρος με καλύτερη διαχείριση των ιπποδρομιών, με περιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού και την ενίσχυσή του από ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά.

Αρκετοί ψάχνουν και τη χαμένη σύμβαση της Intralot για το τεχνολογικό σύστημα του ΟΔΙΕ.

Η συγκεκριμένη σύμβαση έπρεπε να έχει λήξει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά κατά περίεργο τρόπο ούτε ανανεώθηκε, ούτε υπήρξε κάποιος διαγωνισμός για την εξασφάλιση νέου προμηθευτή.

Οπότε η Intralot εμφανίζεται να χρεώνει τον ΟΔΙΕ με βάση μια σύμβαση που έχει λήξει. Ταυτόχρονα, ο ΟΔΙΕ συσσωρεύει υποχρεώσεις, δηλαδή αυξάνεται το χρέος του, με αποτέλεσμα να καθίσταται λιγότερο ελκυστικός σε πιθανούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v