Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2011

Εμείς κι εμείς στο ΧΑ, αλλά η ΕΧΑΕ πάει... ταμείο

Εμείς κι εμείς στο ΧΑ, αλλά η ΕΧΑΕ πάει... ταμείο
Γύρω ή και κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ ημερησίως έχει πέσει η αξία των συναλλαγών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Από το νούμερο βέβαια αυτό καλό θα ήταν να αφαιρεθούν τα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Και πέραν αυτού, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως γύρω στο 90% της αξίας των συναλλαγών αφορά τις μετοχές του «εικοσάρη»!

Αλλά ας μη θεωρηθεί και πως όλες οι άλλες συναλλαγές (έστω, όσες απέμειναν...) είναι αποτέλεσμα της ζήτησης των επενδυτών (πόσο μάλλον των μικροεπενδυτών).

Για παράδειγμα, μια ευρεία σειρά εισηγμένων ομίλων σε τακτά χρονικά διαστήματα προβαίνει σε αγορές ιδίων μετοχών. Η Eurobank Properties, η Fourlis Συμμετοχών, ο Σαράντης, η Quest Holdings, η Lamda Development, η Ideal, ο Μπουτάρης και η Κυριακίδης Μάρμαρα είναι μερικοί από αυτούς.

Σε άλλους τόσους και παραπάνω συχνότατοι αγοραστές είναι οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι: J&P Άβαξ, Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας, Βιοκαρπέτ, Marfin Investment Group, Πλαίσιο, Αεροπορία Αιγαίου, Λογισμός, Προοδευτική κ.ά.

Στη Rilken, ο βασικός μέτοχος αγοράζει με στόχο να βγάλει την εισηγμένη από το ταμπλό...

Συμπέρασμα; Εμείς κι εμείς μείναμε στο Χ.Α. 


Η ΕΧΑΕ «πάει ταμείο»...

Το ότι μείναμε... μόνοι μας στο Χ.Α. προκύπτει και από το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από τους βασικούς μετόχους και... φίλα προσκείμενους επενδυτές.

Αυτό συνέβη και το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε μια σειρά εκδόσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε έχουν δρομολογηθεί: ΑΤΕbank, Γενική Τράπεζα, Olympic Catering, Hellas On Line, Ηλεκτρονική, Attica Group, Υγεία, Alpha Γκρίσιν κ.ά.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το ποιος βάζει τα λεφτά, η εταιρία που «πάει ταμείο» είναι η ΕΧΑΕ, καθώς εισπράττει προμήθεια που εξαρτάται από το ύψος των διεξαγόμενων εκδόσεων.

Αν, μάλιστα, ακολουθήσουν σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες το 2012, τόσο το καλύτερο γι’ αυτήν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v