Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2011

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όταν σε πληρώνουν για να την αγοράσεις!

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όταν σε πληρώνουν για να την αγοράσεις!
Αφού λοιπόν η χρηματιστηριακή αγορά έχει μιλήσει τον τελευταίο καιρό για κίνδυνο αναχρηματοδότησης ακόμη και για εταιρίες όπως ο ΟΤΕ, η Fourlis, η ΔΕΗ, η Intralot κ.ά., ήρθε η ώρα να αναφερθεί στο ίδιο θέμα και για την περίπτωση της Ελλάκτωρ.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή επισημαίνει κίνδυνο αναχρηματοδότησης και αναφέρει πως σε βραχυπρόθεσμο και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα αναμένονται αυξημένα επίπεδα δανεισμού, σε συνδυασμό με ανεβασμένο κόστος εξυπηρέτησής του (ο καθαρός δανεισμός θα κλείσει φέτος γύρω στο 1,2 δισ. και θα παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα μέχρι και το 2013).

Από την άλλη πλευρά, όμως, η ίδια έκθεση αναφέρεται και σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όπως για παράδειγμα στο ότι με βάση το πρόσφατο deal μεταξύ του Κατάρ και της European Goldfields η συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην τελευταία αποτιμάται στα 260 εκατ. ευρώ.

Άρα, με δεδομένο ότι η εισηγμένη διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α. με κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ, σημαίνει πως για να αποκτήσει κάποιος τον υπόλοιπο όμιλο (καζίνο, Αττική Οδός, Ρίο-Αντίρριο, κατασκευαστική δραστηριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ακίνητα κ.λπ.) θα πρέπει να… τον πληρώσουν γύρω στα 55 εκατ. ευρώ!

Πόσο μεγάλος, όμως, μπορεί να είναι ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης; Προφανώς, σαφώς χαμηλότερος από τον μέσο όρο της αγοράς, καθώς -εκτός των άλλων- με καθαρό δανεισμό στο 1,2 δισ. η Εθνική Χρηματιστηριακή προβλέπει είσπραξη μερισμάτων μόνο από τις αυτοχρηματοδοτούμενες συμβάσεις ύψους 1,83 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2025.

Τώρα, αν βέβαια έρθουν κάποιοι ξένοι οίκοι και θέσουν το σενάριο της επιστροφής της χώρας στη δραχμή (όπως π.χ. το έθεσαν στη ΔΕΗ και σε άλλες εισηγμένες), ε, τότε το θέμα μπερδεύεται περισσότερο…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v