Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2011

ΔΕΗ: Τα τιμολόγια, η μετοχή και τα σενάρια

ΔΕΗ: Τα τιμολόγια, η μετοχή και τα σενάρια
Στην αρχή της κρίσης, κάποιοι ενέτασσαν τη ΔΕΗ στα «αμυντικά χαρτιά» της Σοφοκλέους, ωστόσο από το επίπεδο των 35-38 ευρώ η μετοχή έχει κατρακυλήσει σήμερα κοντά στα 4 ευρώ, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να έχει πέσει κάτω και από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Deutsche Bank, μάλιστα, χαρακτηρίζει τη μετοχή της ΔΕΗ «μακροοικονομικό story» καθώς υπάρχει πολύ έντονη συσχέτιση μεταξύ της πορείας της και της αντίστοιχης πορείας των ελληνικών ομολόγων.

Πέρα όμως από τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας της χώρας, την τιμή της μετοχής θα μπορούσε να επηρεάσει -σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο- η απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση των τιμολογίων της Επιχείρησης μέσα στο 2012.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Το 2011 αναμένεται να είναι ζημιογόνο για τη ΔΕΗ, καθώς η εισηγμένη επιβαρύνθηκε από το αυξημένο κόστος καυσίμων (ιδίως λόγω της αυξημένης φορολογίας), ενώ παράλληλα διατήρησε τα τιμολόγιά της σταθερά.

Για το 2012, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αιτηθεί στην κυβέρνηση αύξηση των τιμολογίων κατά 15%, ελπίζοντας -σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους- μια τελική έγκριση για ποσοστό γύρω στο 9% - 12%.

Κάτι τέτοιο θα φάνταζε λογικό και για έναν ακόμη λόγο:

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι από τα μέσα του 2013 (προτάσεις αναδιάρθρωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) τα τιμολόγια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει μια πρώτη γερή δόση αύξησης τιμών μέσα στο 2012, προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια πώλησης μειοψηφικού ποσοστού της ΔΕΗ που προγραμματίζεται για το δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς.

Αν λοιπόν δεχτούμε πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών μέσα στο επόμενο έτος, πότε μπορεί να γίνει και άρα πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η τιμή της μετοχής, όπως υπoστηρίζει η Deutsche Bank;

Οι «οπαδοί» της μετοχής υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ακόμη και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Οι περισσότεροι, ωστόσο, κρατούν επιφυλάξεις. Πρώτα απ’ όλα, γιατί το να επιβληθεί αύξηση τιμολογίων μαζί με τη δεύτερη δόση του «χαρατσιού» θα… βγάλει όλη την Ελλάδα στους δρόμους.

Και δεύτερον, γιατί μια τέτοια απόφαση δεν θα ήθελε να τη φορτωθεί ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε και τα κόμματα που τη στηρίζουν (προεκλογική περίοδος).

Ένα δεύτερο σενάριο θέλει η αύξηση των τιμολογίων να ανακοινώνεται γύρω στον Μάρτιο - Απρίλιο, αλλά και πάλι θεωρείται πολύ δύσκολο να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις με το... καλημέρα από μια κυβέρνηση που ουσιαστικά μόλις θα έχει αναλάβει.

Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο, σύμφωνα με ορισμένους, είναι η υλοποίηση των αυξήσεων γύρω στο (πολιτικά νεκρό) καλοκαίρι, ώστε και τα αποτελέσματα της ΔΕΗ να μην «πατώσουν» και η προσπάθεια μετοχοποίησης να στηριχτεί.

Εσείς διαλέγετε όποιο σενάριο θέλετε και παίρνετε (ή δεν παίρνετε…) μετοχές ΔΕΗ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v