Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2011

Και άλλες τράπεζες για… Bad Bank

Και άλλες τράπεζες για… Bad Bank
Το περασμένο καλοκαίρι με διαδικασίες-εξπρές το υπουργείο Οικονομικών πέρασε τον νόμο περί Bad Bank.

Μερικές ημέρες μετά, η Proton Bank υπήχθη στις διατάξεις του νόμου, σπάζοντας σε καλή και κακή τράπεζα.

Χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι με την κατεπείγουσα διαδικασία της πράξης νομοθετικού περιεχομένου θεσπίζει τη δυνατότητα να διενεργούνται μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων τραπεζών σε άλλες τράπεζες με προσωρινή αποτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά ότι η T Bank και πιθανώς και κάνα δύο ακόμη τράπεζες εξετάζεται να υπαχθούν στον νόμο περί Bad Bank.

Και επειδή τα κεφάλαια του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) έχουν μειωθεί σημαντικά μετά την Proton για τις νέες υπαγωγές θα παίξει το εναλλακτικό σενάριο που έχει προβλέψει ο νομοθέτης.

Τα υγιή στοιχεία ενεργητικού τραπεζών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, θα αποσχίζονται και θα μεταβιβάζονται σε άλλες τράπεζες.

Εν συνεχεία, η τράπεζα που αντιμετωπίζει πρόβλημα θα τίθεται σε εκκαθάριση.

Για τις περιπτώσεις, όπως αυτή που έρχεται, όπου θα ακολουθηθούν επείγουσες διαδικασίες, η υποβολή προσφορών για τον αποσχιζόμενο κλάδο και ο καθορισμός του ανταλλάγματος θα διενεργούνται με προσωρινή αποτίμηση της Τ.τ.Ε.

Η αποτίμηση από ελεγκτική εταιρία της τράπεζας που θα «αγοράσει» τα υγιή στοιχεία ενεργητικού θα ακολουθεί…


ΥΓ.: Το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του εκτιμά ότι δύο μικρές ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να κρατικοποιηθούν αν δεν αντιμετωπίσουν τα άμεσα κεφαλαιακά προβλήματά τους. Η μία έχει ήδη αναφερθεί, η άλλη παλεύει με τον… φαντομά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v