Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 3 2012

Σφηνάκια για Πετρόπουλο, Αirbus και φυσικό αέριο

Σφηνάκια για Πετρόπουλο, Αirbus και φυσικό αέριο
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η εισηγμένη ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με τη Φ. Γκολφινόπουλος Α.Ε. για την προώθηση των εξωλέμβιων κινητήρων Tohatsu στην ελληνική αγορά, γεγονός που θα διευρύνει την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων της και θα δημιουργήσει κάποιες οικονομίες κλίμακας.

Κανείς φυσικά δεν υποστηρίζει πως ένα τέτοιο deal θα αρκούσε για την Π. Πετρόπουλος, ώστε να... ξεχάσει την οικονομική κρίση, η οποία έχει πλήξει σε σημαντικότατο βαθμό τις δραστηριότητες στην ευρύτερη αγορά των μηχανών και των αυτοκινούμενων οχημάτων. Παρ’ όλα αυτά, κάθε τέτοια συμφωνία ενισχύει τις άμυνες της εισηγμένης σε μια περίοδο όπου πολλοί ανταγωνιστές της «λιώνουν» στις ζημίες και τρέχουν καθημερινά στις τράπεζες για να βολέψουν τα ζητήματα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι το στοιχείο ότι, παρά την απόσυρση, οι φετινές πωλήσεις αυτοκινήτων θα σημειώσουν νέα μεγάλη πτώση και δεν είναι τυχαίο πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα παραταθεί έως και το τέλος του 2012. Πού άλλες εποχές, όταν η απόσυρση οδηγούσε σε πολλαπλασιασμό των πωλήσεων και τις αντιπροσωπείες να μην προφταίνουν να εισάγουν!

Σε κάθε περίπτωση, η Π. Πετρόπουλος, με ζημίες προ φόρων μόλις 530.000 ευρώ στο εννεάμηνο, διαθέτει πολύ καλύτερη ρευστότητα από τον μέσο όρο του κλάδου και, έχοντας πολύ διαφοροποιημένη γκάμα προϊόντων, όχι μόνο αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά παράλληλα λειτουργεί κι ως αποδέκτης δραστηριοτήτων, που σε καιρούς κρίσης συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερους και υγιέστερους παίκτες.

ΥΓ. 1: Στα 13 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, στα 41,4 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαιά της.

ΥΓ. 2: Κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουν προϋπάρξει άλλες τέτοιες συνεργασίες για την Πετρόπουλος και όλα δείχνουν πως θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φασούλι το φασούλι, που λένε..


ΑΙRBUS: Στα 40,4 εκατομμύρια δολάρια ανήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από την πώληση των τεσσάρων Airbus που είχε στον έλεγχό του το υπουργείο Οικονομικών. Στελέχη που ασχολήθηκαν με την απόφαση υπεραμύνονται της πώλησης, λέγοντας πως το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι ικανοποιητικό και ότι η εισήγηση των συμβούλων ήταν υπέρ της μεταβίβασης. Επικαλούνται το γεγονός πως τα αεροσκάφη ήταν καθηλωμένα από το 2009 και αυτό μειώνει την αξία τους.
Το σίγουρο είναι ότι πήρε χρόνια (και πολλά έξοδα στο πάρκινγκ) για να κλείσει ένα ντιλ αποκρατικοποίησης. Έστω και του αέρα…



ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Την τελευταία εργάσιμη μέρα του έτους, η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ (Henry Hub) έπεσε κάτω από τα 3 δολάρια (2,90) το MBTU (εκατομμύριο British Thermal Units). Aπό την αρχή του χρόνου, η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί εκεί κατά 33,3%.

Στην Ευρώπη, βρίσκεται σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα. Με τέτοιες διαφορές, μπορεί να μιλά κανείς για ανταγωνιστικότητα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v