Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 11 2012

Αιολική: Μετοχή-«χρυσάφι» υπό… προϋποθέσεις!

Αιολική: Μετοχή-«χρυσάφι» υπό… προϋποθέσεις!
Η Alpha Trust Ανδρομέδα ίσως είναι η πλέον αποδοτική μετοχή της Σοφοκλέους την τελευταία πενταετία (+67%) και σίγουρα είναι η περισσότερο κερδοφόρος της τελευταίας τριετίας (+290%).

Σε μια περίοδο όπου στο ταμπλό του Χ.Α. έρρεε… αίμα.

Το μυστικό της... τρελής αυτής απόδοσης δεν οφείλεται μόνο στον τρόπο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης.

Είναι αποτέλεσμα κυρίως της κίνησης της εταιρείας να ψαλιδίσει το πολύ μεγάλο προϋπάρχον discount του τίτλου της γνωστής ΑΕΕΧ, αποφασίζοντας να επιστρέψει στους μετόχους της 1 ευρώ ανά τίτλο.

Έτσι, όχι μόνο θα επιστραφεί ένα ποσό που μέχρι πριν από λίγους μήνες αντιστοιχούσε στη χρηματιστηριακή αποτίμηση ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της εταιρείας, αλλά επιπλέον θα περισσέψει εντός της εισηγμένης ένα μικρότερο χαρτοφυλάκιο, για το οποίο θα αποφασιστεί μελλοντικά τι θα γίνει.

Μέχρι νεωτέρας, πάντως, η Alpha Trust Ανδρομέδα θα συνεχίσει τη λειτουργία της ως ΑΕΕΧ, έστω και με ένα περιορισμένου ύψους χαρτοφυλάκιο.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά. Γιατί μια ανάλογη επιλογή με αυτήν της Alpha Trust Ανδρομέδα θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει και από την άλλη ΑΕΕΧ, την Αιολική (τονίζουμε τη λέξη ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, γιατί καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί, ούτε και έχουμε πληροφορίες για κάτι τέτοιο).

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, την περίπτωση της Αιολικής ΑΕΕΧ.

Διαπραγματεύεται στο ταμπλό με συνολική χρηματιστηριακή αξία 10,5 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/12/2011 η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της ήταν 16,991 εκατ. ευρώ (discount 38%).

Από το χαρτοφυλάκιο της Αιολικής, σε διαθέσιμα ήταν τοποθετημένα 2,56 εκατ. στο εσωτερικό και 847 χιλ. ευρώ στο εξωτερικό. Επιπλέον, τα ομόλογα εξωτερικού στις 31/12/2011 αποτιμώνταν προς 6,03 εκατ. ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού προς 1,87 εκατ. ευρώ.

Αν δηλαδή προσθέσει κάποιος τις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες επενδύσεων (σχετικά πολύ χαμηλού κινδύνου), φτάνει σε ποσό που υπερβαίνει την τρέχουσα αποτίμηση ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Αιολικής στο ταμπλό.

Και επιπλέον, περισσεύουν στο χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης ΑΕΕΧ μετοχές εσωτερικού (4,16 εκατ.) και εξωτερικού (1,86 εκατ.), που αθροιστικά κυμαίνονται γύρω στα 6 εκατ. ευρώ.

Ποιος λοιπόν αποκλείει (επαναλαμβάνουμε, υποθετικά μιλάμε) το σενάριο που θέλει η Αιολική να πράττει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο έπραξε και η Alpha Trust Ανδρομέδα;

Να επιστρέφει, δηλαδή, στους μετόχους της τα κεφάλαια από καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια και στην εταιρεία να μείνουν οι μετοχές.

Δεν θα είχαμε τότε στην Αιολική ανάλογη συμπεριφορά όπως αυτή της «χρυσοφόρας» Alpha Trust Ανδρομέδα;

ΥΓ.: Το ελληνικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο της ΑΙΟΛΚ αποτελείται κυρίως από θέσεις στις εταιρείες ΕΧΑΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΒΑΛ και Alpha Bank, ενώ μικρότερες θέσεις υπάρχουν και σε κάποιους άλλους τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v