Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2012

Το ρίσκο χώρας και οι... κουτόφραγκοι

Το ρίσκο χώρας και οι... κουτόφραγκοι
Μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους, ο επικεφαλής διεθνών σχέσεων της κοινοπραξίας Trans Adriatic Pipeline, Michael Hoffmann, υποστήριζε ότι για τους μετόχους του σχεδίου που είναι η νορβηγική Statoil, η ελβετική EGL και η γερμανική E.ON δεν υφίσταται θέμα Country Risk για την επένδυση που σχεδιάζουν.

Ως γνωστόν, οι τρεις εταιρείες προτείνουν αγωγό από το ύψος της Κομοτηνής έως και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας στην Ιταλία. Από το συνολικό μήκος του αγωγού, χερσαίου και υποθαλάσσιου, πάνω από 500 χιλιόμετρα θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Μιλάμε για επένδυση άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία θα χρηματοδοτήσουν οι τρεις εταιρείες με δική τους ευθύνη.

Ο Μ. Hoffmann, όπως και άλλα στελέχη της κοινοπραξίας ανέπτυξαν επιχειρηματολογία για ποιους λόγους επενδύσεις όπως αυτή δεν περιέχουν ρίσκο χώρας. Το ερώτημα για τον ΧΑΜ είναι αν την επιχειρηματολογία του ΤΑΡ τη γνωρίζουν στελέχη της κυβέρνησης ή αμιγώς κρατικών επιχειρήσεων, και κατά πόσον τη συμμερίζονται, όταν το Country Risk περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς που κάνουν για την πώληση - ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων.

Δηλαδή, η κοινοπραξία του ΤΑΡ με τις 3 εταιρείες-κολοσσούς, που ετοιμάζει άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα παρόμοιου μεγέθους, ξέρει λιγότερα από τους επικεφαλής ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v