Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2012

ΟΤΕ: Η στάση της DT και η τιμή στο ταμπλό

ΟΤΕ: Η στάση της DT και η τιμή στο ταμπλό
Διαβάζουμε από την έκθεση της Citigroup (23/1/2012) για τον ευρωπαϊκό κλάδο των τηλεπικοινωνιών, και ειδικότερα στη σελίδα για τον ΟΤΕ: «Πιστεύουμε πως όσο η πιστωτική αγορά συνεχίζει να ζητάει στο 26% τις ομολογίες του Οργανισμού που λήγουν το 2015 η χρηματιστηριακή αγορά θα υποτιμά έντονα την αξία των μετοχών του».

Ο αμερικανικός οίκος μάλιστα έδωσε τιμή-στόχο για τον ΟΤΕ τα 3,04 ευρώ, με την ένδειξη «neutral» (ουδέτερη σύσταση). Άρα, η Citigroup, όσο η τιμή του ομολόγου του ΟΤΕ βρίσκεται τόσο χαμηλά, δεν βλέπει ιδιαίτερο φως για τη μετοχή. Έτσι, λοιπόν, το ζητούμενο είναι το πόσο θα μπορούσε να μεταβληθεί η κατάσταση στην αγορά ομολόγων του Οργανισμού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ΟΤΕ έχει μεν εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του για ολόκληρο το 2012 και για το μεγαλύτερο μέρος του 2013, ωστόσο στη συνέχεια θα υπάρξει πρόβλημα, αν δεν περικοπούν δραστικά επενδύσεις, ή αν οι τράπεζες δεν ανανεώσουν ως έναν βαθμό τον δανεισμό τους.

Αν, βέβαια, βρισκόμαστε σε άλλες εποχές, κανείς δεν θα συζητούσε το όλο θέμα. Ο ΟΤΕ είναι ο ασφαλέστερος τηλεπικοινωνιακός παίκτης στην εγχώρια αγορά, με αξιοσημείωτη παρουσία στα Βαλκάνια, με κέρδη και θετικές ταμειακές ροές. Οι όποιες συζητήσεις λοιπόν ξεκινούν από δύο αφετηρίες:

Πρώτον, από το γνωστό μακροοικονομικό πρόβλημα της χώρας, όπου όμως η κατάσταση ενδέχεται να βελτιωθεί σε λίγους μήνες μέσα από μια επιτυχή έκβαση του PSI Plus και με τη συμφωνία για ανανεωμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Και δεύτερον, από τη μερική αλλαγή στάσης των Γερμανών της Deutsche Telekom. Ενώ αρχικά είχαν δώσει την εντύπωση πως είναι πρόθυμοι να αναλάβουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο άνοιγμα του ΟΤΕ δανείζοντας τον Οργανισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ  Μιχάλη Τσαμάζ έσπευσαν να δηλώσουν στη διοίκησή του να μην τους υπολογίζουν στο ζήτημα της διευθέτησης της αποπληρωμής των δανείων!

Σύμφωνα τώρα με εκτιμήσεις της Deutsche Telekom, οι Γερμανοί θα καλύψουν χρηματοδοτικά με δάνειο τον ΟΤΕ μόνο κάτω από πιέσεις και ως τελευταία επιλογή…

Η Deutsche Telekom, γενικότερα, δείχνει πιο «κρύα» σε σχέση με το παρελθόν για την υπόθεση «ΟΤΕ-Ελλάδα» και αναλυτές θεωρούν μειωμένης πιθανότητας το σενάριο εξαγοράς επιπλέον 6% των μετοχών του Οργανισμού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Έτσι, μετά την άντληση 397 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στη θυγατρική της Σερβίας, όλα δείχνουν πως ακολουθεί η εκποίηση της Hellas Sat.

Σύμφωνα με τη Citigroup, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει διευκρινίσει πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν είναι στρατηγικός τομέας (core business) και ο αμερικανικός οίκος συμπληρώνει πως: α) Ο διευθύνων σύμβουλος της SES έχει δημόσια εκφράσει το σχετικό ενδιαφέρον του και β) υπολογίζει την αξία της Hellas Sat γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

Ενδεχομένως και κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν σε βάθος χρόνου.

Να σημειώσουμε πως η μετοχή του ΟΤΕ έχει κάνει μέγιστο πενταετίας πάνω από τα 25 ευρώ (όπου αρχικά αγόρασαν οι Γερμανοί), με τον βασικότερο μέτοχό του -την Deutsche Telekom- να αγοράζει για τελευταία φορά μετοχές του ΟΤΕ τον Ιούλιο του 2011 (49 εκατ. μετοχές) προς 8 ευρώ ανά τεμάχιο.

Επιπλέον, η μετοχή του ΟΤΕ έχει καταγράψει την τελευταία πενταετία απώλειες της τάξεως του 87%, χωρίς στο τελευταίο χρονικό διάστημα ο τίτλος να έχει ακολουθήσει σε ορμή το rebound που, για παράδειγμα, σημείωσαν οι τράπεζες.

Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, ας δούμε ποια συμπεράσματα προκύπτουν:

Πρώτον, όσο υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων του ΟΤΕ τόσο θα δυσκολεύεται η μετοχή του Οργανισμού να δει κάτι σημαντικά καλύτερο στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Δεύτερον, την κατάσταση σχετικά με τον δανεισμό του ΟΤΕ μπορούν να τη βελτιώσουν τρεις παράγοντες: οι σταδιακές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, η μείωση των ανησυχιών γύρω από το μακροοικονομικό πρόβλημα της χώρας ή -ας μην το ξεχνάμε- η αλλαγή στάσης από την πλευρά του βασικού μετόχου σχετικά με την κάλυψη της χρηματοδότησης της κατά 40% θυγατρικής του.

Άρα, κάθε είδηση που θα κινείται προς τις παραπάνω κατευθύνσεις, θα επηρεάσει θετικά και την τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Χ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v