Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2002

Το φαινόμενο DOMUS και οι.... μαγικές εικόνες

Ποία ακριβώς ”φλέβα χρυσού” έχει κτυπήσει η DOMUS AEEX και διαπραγματεύεται στη Σοφοκλέους με premium της τάξεως του 107,66% (!)όταν όλος ο υπόλοιπος κλάδος διαπραγματεύεται με discount μεταξύ 8% και 40% , όπως σημειώνει η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών στα τελευταία της στατιστικά στοιχεία;

Με πολύ απλούστερα λόγια, γιατί ο κ. Παναγιώτης Διαμαντής του Θεοδώρου επιμένει να αγοράζει το ....χιλιάρικο προς 2000 δρχ; Είναι αυτό που λέμε ”το αφεντικό τρελάθηκε”;

Σημειώνω δικαιολογώντας πλήρως την απορία μου, οτι ο εν λόγω κύριος έχει αγοράσει στο διάστημα των τελευταίων μηνών, όχι ”κάποιες” μετοχές αλλά... 400.000 τεμάχια, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ...10,5% της εταιρίας!

Τι κατάφερε; Μα το ότι σήμερα αγγίζει πλέον το 50% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Στο εξής βέβαια, για να αυξήσει το ποσοστό του θα πρέπει να κάνει... δημόσια προσφορά.

Από την άλλη πλευρά οι λοιποί βασικοί μέτοχοι εμφανίζονται ακλόνητοι στα ποσοστά τους. Μιλάμε για την Σάρρος ΑΧΕ, την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, (που έχει ενέχυρο σε μετοχές της Κούμπας) και δύο ιδιώτες τους κ.κ. Χαρ. Μιχαλακόπουλο και Παντ. Μυτιληνιό. Συνολικά οι προαναφερθέντες εμφανίζονται να κατέχουν το 36,58%. Αρα οι εμφανιζόμενοι μεγαλομέτοχοι πρέπει να έχουν σήμερα το 86,5% της εταιρίας.

Σκίζει από free float η DOMUS!

To ερώτημα όμως , πολύ λογικό με βάση τα δεδομένα της πορείας της Σοφοκλέους, αλλά και με βάση τις αποδόσεις της συγκεκριμένης εταιρίας(-8% από την 31/12/2001), είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Τί κρύβουν αυτές οι φαινομενικά ”παράλογες” κινήσεις;

Για... ιστορικούς λόγους θα πρέπει επίσης να αναφερθεί οτι η DOMUS εισήχθη στα 2,96 ευρώ, ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση της στις 04/12/2001 στα 3,4 ευρώ, εκτοξεύθηκε άμεσα στα 4,6 ευρώ και έκτοτε με ελάχιστες εξαιρέσεις κινήθηκε ανοδικά, ξεπερνώντας σταδιακά και τα 5 ευρώ, άνω των οποίων εξακολουθεί να κινείται και σήμερα, παρουσιάζοντας δηλαδή άνοδο τιμής κατά περίπου 70%. Κι όλα αυτά με εσωτερική αξία που ουδέποτε ξεπέρασε τα 2,9 ευρώ!

Οπως αντιλαμβάνεστε, ο Χαμαιλέων θα ...επανέλθει επί του θέματος διότι του αρέσουν τα... ”ανεξήγητα (έως και ...παραφυσικά) φαινόμενα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v