Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 9 2012

To Χ.Α,. το PSI, η συμμετοχή και τα CACs

To Χ.Α,. το PSI, η συμμετοχή και τα CACs
Το τελικό ποσοστό οικειοθελούς συμμετοχής στο PSI plus και το αν τελικά θα ενεργοποιηθούν ή όχι οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα αποτελέσουν, σύμφωνα με χρηματιστές, τα δύο κρίσιμα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης πορείας του Χ.Α.

Η χθεσινή άνοδος του Χ.Α. αποτύπωσε, εν μέρει, το γεγονός ότι η οικειοθελής συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους, που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,5 δισ. ευρώ, ξεπέρασε το 75% και επομένως το πρόγραμμα προχωρά κανονικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, προεξόφλησε ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι αρκετά υψηλό, ώστε τελικώς να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

Κάπου εδώ ξεκινούν και οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι της σημερινής και πιθανώς και της επόμενης συνεδρίασης.

Και αυτό γιατί το τελικό ποσοστό της συμμετοχής το γνωρίζουμε σήμερα το πρωί, ενώ το αν ενεργοποιηθούν τα CACs θα το γνωρίζουμε, στην καλύτερη περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του τηλεφωνικού Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Τραπεζικοί και κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι το ποσοστό οικειοθελούς συμμετοχής θα κινηθεί στο 82% - 86%. Πρόκειται για υψηλά επίπεδα, αν συνυπολογιστεί το εύρος της ζημίας σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας, που καλούνται να γράψουν οι… εθελοντές.

Με δεδομένο ότι από τα 177,5 δισ. ευρώ περίπου 9 δισ. ευρώ κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, που δεν κουρεύονται, τα… κουκιά δεν βγαίνουν αν δεν ενεργοποιηθούν τα CACs.

Επομένως, σύμφωνα με τραπεζίτες, είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, το Eurogroup, παρά το υψηλό ποσοστό οικειοθελούς συμμετοχής, να συστήσει στην Ελλάδα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Αν μάλιστα η απόφαση ληφθεί μετά το σημερινό κλείσιμο του Χ.Α., η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα.

Το υποχρεωτικό κούρεμα εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το κλίμα, όσο και αν έχει προεξοφληθεί, λόγω της γκρίνιας και της πρόθεσης επενδυτών να στραφούν δικαστικά εναντίον της Ελλάδας.

Μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι φοβούνται… σκοτσέζικο ντους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v