Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2012

Βουλγαρία: Έντεκα μήνες για mega-φωτοβολταϊκό

Βουλγαρία: Έντεκα μήνες για mega-φωτοβολταϊκό
Είναι 5-6 χρόνια που στη χώρα μας συζητάμε για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Η ΔΕΗ ξεκίνησε από το 2007 το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης με 60 μεγαβάτ ισχύ και την τελευταία 3ετία το ακόμη μεγαλύτερο της Κοζάνης με 200 μεγαβάτ.

Τα σχέδια αυτά είναι αμφίβολο πλέον αν θα γίνουν ποτέ πραγματικότητα.

Το πρώτο σκόνταψε από την αρχή στο ΣτΕ, όπου προσέφυγε ο τοπικός κυνηγετικός σύλλογος, επειδή τα πάνελ θα… έδιωχναν τα θηράματα.

Το δεύτερο από την αρχή έπεσε θύμα της επιπόλαιης (για να μην πούμε τίποτε χειρότερο) προσέγγισης από ανευθυνοϋπεύθυνους παράγοντες που, αγνοώντας νόμους και κοινοτικές οδηγίες, έβαζαν τη ΔΕΗ να «κολλεγιάσει» με επενδυτές χωρίς να προηγηθούν διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σήμερα πλέον και τα δύο σχέδια ακολουθούν τη μοίρα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Έλλειψη πιστώσεων, την οικτρή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και το υψηλό ρίσκο της χώρας.

Το διάστημα λοιπόν όπου οι επενδύσεις αυτού του είδους ήταν το αγαπημένο παιχνίδι στις «παιδικές χαρές» του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, στη γειτονική Βουλγαρία στήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης.

Το έργο με ισχύ 42 μεγαβάτ και κόστος 150 εκατ. ευρώ εγκαινιάστηκε προ ολίγων ημερών και ανήκει σε θυγατρική της Κορεατικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Αποτελεί δε τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας αυτής στη Βουλγαρία.

Το πιο ενδιαφέρον από όλα: η έναρξη κατασκευής έγινε τον Δεκέμβριο του 2010 και η ολοκλήρωση μαζί με τον υποσταθμό και γραμμή μεταφοράς 4,7 χιλιομέτρων πριν από έναν μήνα.

Είπατε τίποτα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v