Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2004

Θεσμικές... σφήνες για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα είπαν θεσμικοί παράγοντες της αγοράς μας στο πρόσφατο ένθετο του ”ΜΕΤΟΧΟΥ” για την Εταιρική Διακυβέρνηση που κυκλοφόρησε μαζί με το τεύχος της περασμένης Παρασκευής.

Οι περισσότερες πλευρές δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο της σχέσης εταιριών - μετόχων τον τελευταίο καιρό. Όλοι, όμως, επισημαίνουν πως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Ξεχωρίζουμε τον χαρακτηρισμό περί ”μεταβατικού σταδίου” που έδωσε ο πρόεδρος του Χ.Α., Σπ. Καπράλος, ερωτηθείς για το σημερινό επίπεδο εταιρικής κουλτούρας στην Ελλάδα, όπως και την εκτίμηση ότι σήμερα ”ο επαναπροσδιορισμός της διοίκησης των εισηγμένων εταιριών κάτω από διεθνή δεδομένα είναι περισσότερο απαραίτητος από ποτέ”.

Στον ”Χαμαιλέοντα” έκανε επίσης εντύπωση η ”είδηση” που έδωσε ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών. Όπως είπε, οι αναλυτές παίρνουν την πρωτοβουλία της ”βαθμολόγησης” της ποιότητας της εταιρικής διακυβέρνησης, αφού σύντομα θα ολοκληρώσουν τη σχετική μέθοδο. Θυμίζουμε ότι η ιδέα δεν είναι καινούργια, αφού για ”δείκτη Εταιρικής Διακυβέρνησης” είχε κάνει λόγο η προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, χωρίς τελικά το project να προχωρήσει.

Ο Χ. Εγγλέζος, πρόεδρος του ΣΕΔ, του μόνου οργανισμού με δράση μετοχικού ακτιβισμού στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το ελληνικό επίπεδο Ε.Δ.

Όχι ότι τα βλέπει όλα μαύρα.

Ως ”εργαλείο” συμμόρφωσης των... ατάκτων της Σοφοκλέους περιγράφει την οργανωμένη δράση των μετόχων. Λέτε να έχει δίκιο και να γίνουμε... ΗΠΑ; Εκεί τουλάχιστον τους παγαπόντηδες τους παίρνουν στο κυνήγι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v