Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 11 2012

Τράπεζες: Το γαϊτανάκι εγγυήσεων και η ταμπακιέρα

Τράπεζες: Το γαϊτανάκι εγγυήσεων και η ταμπακιέρα
Η τρόικα και η κυβέρνηση αναζητούν, όπως όλα δείχνουν, ένα συμβατό με τις ευρωπαϊκές αρχές τρόπο να μειωθούν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες.

Και εξετάζουν διάφορες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, παραλλαγή της πρότασης, την οποία αποκάλυψε, χθες, το Euro2day, για την παροχή εγγύησης περίπου 8 - 8,5 δισ. ευρώ από τον EFSF, μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) είναι η εξής:

Η παροχή εγγύησης 12,8 δισ. ευρώ απευθείας από τον EFSF επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Χωρίς να δώσει το δημόσιο cash collateral…

Ο EFSF, αντί να δανείσει την Ελλάδα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εγγυάται τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται πώς θα προσμετρηθεί τελικώς το όφελος από την αναβαλλόμενη φορολογία στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Όλες οι προτάσεις έχουν ως βασικό στόχο να χρειαστούν, τελικώς, λιγότερα κεφάλαια οι τράπεζες και επομένως να αποφευχθεί η κρατικοποίησή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στη Βουλή, δήλωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν τελικά οι τράπεζες πρέπει και μπορούν να περιοριστούν.

Η ταμπακέρα είναι η τρόικα και οι εντολείς της να υιοθετήσουν κάποια από τις προτάσεις.

Οι καθυστερήσεις δείχνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο το όποιο να έχει το Ο.Κ. από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι αυτό αργά ή γρήγορα θα συμβεί εφόσον όπως όλα δείχνουν η τρόικα έχει την πρόθεση να μειώσει τα κεφάλαια.

Οι απαισιόδοξοι φοβούνται μήπως υπό την πίεση του χρόνου οδηγηθούμε σε λύσεις του… ποδαριού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v