Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 25 2012

ΑΤΕ-ΤΤ:Η “καυτή πατάτα” και η λογική...μη ευθύνης

ΑΤΕ-ΤΤ:Η “καυτή πατάτα” και η λογική...μη ευθύνης
Όπως είναι γνωστό, η δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης 2011 για τις δύο εισηγμένες κρατικές τράπεζες ΑΤΕ και Τ.Τ. μετατέθηκε για τις 31 Μαΐου.

Και μετατέθηκε γιατί εδώ και μήνες δεν αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη να λύσει ή να κόψει τον γόρδιο δεσμό της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Η σύμβαση χρηματοδότησης που υπέγραψε η Ελλάδα με τον EFSF προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των υπόλοιπων τραπεζών, πέραν των τεσσάρων που ορίζονται ως συστημικές.

Άρα το Τ.Χ.Σ. μπορεί να παράσχει κεφάλαια και στην ΑΤΕ.

Πρέπει, επομένως, η κυβέρνηση και η τρόικα να καταλήξουν σε μία από τις τέσσερις - πέντε λύσεις που έχουν εξεταστεί και έχουν κοστολογηθεί.

Είναι σαφές ότι το Δημόσιο θα ήθελε η ΑΤΕ να μείνει ως έχει, μια και είναι πλέον λειτουργικά κερδοφόρος. Πρόκειται για τη φθηνότερη σε κόστος λύση.

Η αμέσως φθηνότερη είναι η συγχώνευση της ΑΤΕ με άλλη τράπεζα, που δεν δείχνει όμως να προχωρά.

Μέχρι τις 31 Μαΐου η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ανακεφαλαιοποιηθεί ως έχει ή θα σπάσει σε υγιή και σε προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, λύση που θα έχει και το υψηλότερο κόστος.

Ακολούθως Τ.τ.Ε., σε συνεργασία με την Bain & Co., θα αξιολογήσει το business plan χορηγώντας τη σχετική βεβαίωση στο Τ.Χ.Σ.

Από την πλευρά του, το Τ.Χ.Σ. έχει ήδη αναθέσει σε ελεγκτική εταιρεία τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην ΑΤΕ, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί.

Έτσι, σε οποιαδήποτε λύση τελικώς επιλεγεί όλοι θα είναι καλυμμένοι, αφού η ευθύνη θα έχει διαχυθεί…

ΥΓ.: Για το Τ.Τ. είναι πιο απλά τα πράγματα καθώς εκτιμάται ότι απαιτούνται περί τα 2,5 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί ως έχει. Αλλά περιμένει τη... σειρά του, παρέα με την ΑΤΕ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v