Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 30 2012

Πείτε μας, κύριε Βενιζέλε…

Πείτε μας, κύριε Βενιζέλε…
Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με νέους Έλληνες επιχειρηματίες. Και πρέπει να πήρε μια... γεμάτη γεύση της άλλης Ελλάδας.

Άκουσε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς όχι απλώς να απαριθμούν τις δυσκολίες του επιχειρείν στην Ελλάδα, αλλά και να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις κι εξειδικευμένες παρατηρήσεις και να θέτουν επί τάπητος επιμέρους σημαντικά ζητήματα.

Ιδού οκτώ χαρακτηριστικές ερωτήσεις:

Τον ρώτησαν πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το φλέγον για τις επιχειρήσεις θέμα των εγγυητικών επιστολών των τραπεζών, οι οποίες δεν γίνονται αποδεκτές στο εξωτερικό.

Ποιες συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για ανάπτυξη επιχειρήσεων υψηλής καινοτομίας (StartUps).

Του επισήμαναν ότι δεν λειτουργούν στην πράξη Venture Capital στην Ελλάδα και πως το ΤΑΝΕΟ είναι μόνο κατ' όνομα Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Τεχνολογίας καθώς τα fund of funds, τα οποία χρηματοδότησε, επένδυσαν με τη σειρά τους ακόμη και σε… φωτοβολταϊκά, επιλέγοντας επενδύσεις χαμηλού κινδύνου και αναμενόμενης απόδοσης.

Επισήμαναν ότι το κόστος ασφάλισης είναι δυσβάστακτο και εμποδίζει τις αυξήσεις μισθών καθώς για κάθε ευρώ αύξησης μισθού το κόστος στον εργαζόμενο και στον εργοδότη αυξάνει ως και τρεις φορές.

Σημείωσαν ότι πρέπει να αλλάξει όλο το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Επίσης ότι δεν μπορεί η μία εφορία να δει την άλλη γιατί απουσιάζει η απαραίτητη ηλεκτρονική σύνδεση.

Διαπίστωσαν ότι μέσω του επενδυτικού νόμου το Δημόσιο μοιράζει τσάμπα λεφτά! Ότι το κράτος πρέπει να παίρνει equity στις επιχειρήσεις που χρηματοδοτεί, ώστε να συμμετέχει στα κέρδη υπεραπόδοσης και να έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί την πορεία της χρηματοδότησης, την υλοποίηση της επένδυσης και τη λειτουργία της επιχείρησης.

Πρότειναν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να ισχύσουν για δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως, για παράδειγμα, να καθιερωθεί συντελεστής ελληνικής προστιθέμενης αξίας και να έχουν προτεραιότητα στη δανειοδότηση οι επιχειρήσεις με υψηλό τέτοιο συντελεστή.

Να μπορούν οι επιχειρήσεις που έχουν διεθνείς πατέντες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Και να κατοχυρώνουν με απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες τις πατέντες τους και όχι να απαιτείται απόφαση υπουργού.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η διοίκηση με τις υφιστάμενες δομές της πρέπει να κάνει «delete» και «restart».

Αν ανατρέξει κανείς στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, θα διαπιστώσει ότι όσα ρώτησαν, ζήτησαν ή επισήμαναν οι νέοι επιχειρηματίες συνθέτουν τα βασικά πολιτικά προτάγματα από το 1996 μέχρι σήμερα. Από τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ και το «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ» του Σημίτη, την ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ του Καραμανλή μέχρι το «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ» του Γ. Παπανδρέου.

Και όμως, όλα αυτά παραμένουν ζητούμενο και τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων αποδεικνύονται γενικόλογα και ρηχά για να τα απαντήσουν.

Για άλλη μία φορά, το διακύβευμα τίθεται σε επίπεδο προσώπων (Σαμαράς ή Βενιζέλος) και όχι σε επίπεδο προγραμμάτων και ας κρέμεται η τύχη της χώρας από μία λεπτή κλωστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v