Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 13 2004

Το... deja vu του ΟΤΕ

Ήταν περί τα τέλη του περυσινού Δεκέμβρη, όταν η ΕΕΤΤ εισήγαγε μια νέα πρακτική για τα τιμολόγια του ΟΤΕ, που ο Οργανισμός εδώ και χρόνια ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόζει... θεωρητικά.

Διότι πρακτικά την απέφευγε όπως ο... διάολος το λιβάνι!

Ο όρος ”κοστοστρέφεια” αναφέρεται στο γεγονός ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί να εφαρμόζει ανεξελεγκτα όποια τιμολόγια χονδρικής ή λιανικής επιθυμεί, κι ότι όλα (σαν σύνολο) πρέπει να ορίζονται βάσει του κόστους του.



Ο ΟΤΕ πέρυσι αρνήθηκε πεισματικά να εφαρμόσει τα τιμολόγια χονδρικής (που δεν ήταν βεβαίως πραγματικά ”κοστοστρεφή”, αλλά ορίστηκαν από την Επιτροπή λόγω έλλειψης στοιχείων, όπως δήλωσαν τα μέλη της) και προσέφυγε για το λόγο αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ έχουν ισχύ νόμου και πρέπει να εφαρμόζονται με τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ, ο ΟΤΕ δεν προχώρησε ΠΟΤΕ σε εφαρμογή τους. Και καθώς η εκδίκαση της καταγγελίας του στο ΣτΕ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, το θέμα εκκρεμεί.

Πρόσφατα, η ΕΕΤΤ εξέδωσε νέα τιμολόγια, βασισμένα σε στοιχεία του ΟΤΕ και πάλι, που είναι αρκετά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι δεν ορίζονται ως κοστοστρεφή, καθώς η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν είχε αρκετά στοιχεία.

Οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του ΟΤΕ ήταν θετικές, αλλά την Πέμπτη, εν αναμονή της δημοσίευσης των τελικών τιμών από πλευράς του Οργανισμού, η διοίκησή του αποφάσισε και πάλι να προσφύγει.

Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος θα εφαρμόσει τα όσα ορίζει η ΕΕΤΤ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το δρόμο της προσφυγής ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα αυτής της αέναης δικαστικής διαμάχης, στην οποία εμπλέκονται στη συνέχεια και οι υπόλοιπες εταιρίες του χώρου (που αρνούνται να πληρώσουν τον ΟΤΕ λόγω της μη κοστοστρέφειας των τιμών του), δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιον ωφελεί.

Αποτυπώνεται πάντως σίγουρα στα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τηλεπικοινωνίες, όπου η χώρα μας φιγουράρει στην τελευταία θέση της λίστας των χωρών που έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση των ευρυζωνικών συνδέσεων, μη μπορώντας να ανταγωνιστεί ούτε τις πρόσφατα εισηγμένες στην Ένωση χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v