Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 8 2012

Ασφαλιστικές τραπεζών:Θα πουληθούν, αλλά πότε;

Ασφαλιστικές τραπεζών:Θα πουληθούν, αλλά πότε;
Σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης μετρητών και εποπτικών κεφαλαίων, πολλά έχουν λεχθεί για την πιθανότητα πώλησης θυγατρικών τους εταιρειών στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Σχεδόν τίποτε, ωστόσο, δεν έχει ακουστεί για πιθανή πώληση των θυγατρικών τους ασφαλιστικών, εξέλιξη που και αυτή θα μπορούσε να φέρει σημαντικά ποσά στα ταμεία τους (κάποιες φήμες που συνέδεσαν την προσχώρηση του κ. Ανδρέα Βασιλείου στην Εθνική Ασφαλιστική με δρομολογούμενο deal με ξένο όμιλο δεν επιβεβαιώνονται).

Οι τράπεζες που διαθέτουν σήμερα θυγατρική ασφαλιστική εταιρεία είναι η Εθνική (Εθνική Ασφαλιστική), η ΑΤΕbank (Αγροτική Ασφαλιστική), η Eurobank (EFG Eurolife) και η Τράπεζα Κύπρου (Κύπρου Γενικών Ασφαλειών και Eurolife).

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί μεν σε βάθος χρόνου να μην υπάρχει ελληνική τράπεζα που να διαθέτει θυγατρική ασφαλιστική (οι τρεις από τις τέσσερις προαναφερθείσες), ωστόσο πολύ δύσκολα θα έβλεπαν πώληση στο προσεχές μέλλον.

Όσο κι αν ορισμένοι πιστεύουν πως κάποια από τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα ενδιαφερόταν για τη διεύρυνση της παρουσίας της και την απόκτηση μιας ακόμη μεγάλης ασφαλιστικής, δύσκολα πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει για όσο χρονικό διάστημα είναι τόσο έντονη η αβεβαιότητα για τη μακροοικονομική ισορροπία της χώρας.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως ούτε και οι ελληνικές τράπεζες έχουν λόγο να βιάζονται να πουλήσουν:

Πρώτον, γιατί οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου είναι ευοίωνες και έτσι οι αποτιμήσεις των εταιρειών θα αυξηθούν κατακόρυφα από τη στιγμή που θα αντιμετωπιστεί η γενικότερη κρίση (έμφαση στα συνταξιοδοτικά και στα ασφαλιστικά προγράμματα του κλάδου υγείας).

Και δεύτερον, γιατί στις αποτιμήσεις των θυγατρικών των δύο «κρατικών τραπεζών» καλό θα ήταν να προηγηθεί σαφής μείωση του λειτουργικού τους κόστους, γεγονός που ήδη δρομολογείται για τη διετία 2012-2013.

Ήδη, δρομολογούνται μειώσεις μισθών, νέο ψαλίδισμα στο κόστος πρόσκτησης και άλλες κινήσεις για τον περιορισμό των ζημιών (συμφωνίες με κλινικές για τα προγράμματα υγείας και με συνεργεία για τις ζημιές των αυτοκινήτων κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v