Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2012

H πληρωμή του ομολόγου και το μπαλάκι της ευθύνης

H πληρωμή του ομολόγου και το μπαλάκι της ευθύνης
Μέσα στον χαμό της προεκλογικής περιόδου, η χώρα αποφάσισε να πληρώσει το ομόλογο αγγλικού δικαίου των 435 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι του οποίου αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI+.

Με αυτόν τον τρόπο, η χώρα χάνει 233 εκατ. ευρώ, λες και της περίσσευαν.

Για το θέμα, οι κατά τα άλλα λαλίστατοι πολιτικοί αρχηγοί δεν είπαν κουβέντα. Κρύφτηκαν για άλλη μία φορά πίσω από τον Λ. Παπαδήμο.

Στην πρώτη σύσκεψη των Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο τελευταίος έθεσε το θέμα της στάσης που θα κρατήσει η χώρα ως προς την εξόφληση ή όχι του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι κ. Σαμαράς και Τσίπρας ζήτησαν από τον Κ. Παπούλια να ζητήσει επίσημη εισήγηση για το αν πρέπει να πληρωθεί ή όχι το ομόλογο από τον Λ. Παπαδήμο.

Επομένως συνάρτησαν τη θέση τους στην εισήγηση του υπό παραίτηση πρωθυπουργού, την ώρα που ο Λ. Παπαδήμος ζητούσε να πάρουν τα κόμματα την απόφαση, γιατί μια υπό παραίτηση κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να λάβει μια τόσο κρίσιμη απόφαση για τη χώρα.

Με κανέναν να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, ο Λ. Παπαδήμος αποφάσισε να πράξει η κυβέρνηση το κανονικό, δηλαδή να πληρωθεί το ομόλογο, λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα.

Μόνο ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μη πληρωμής του ομολόγου υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά default του ομολόγου της συγκεκριμένης έκδοσης, του συγκεκριμένου ISN του συγκεκριμένου αριθμού, και όχι cross default.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v