Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 12 2012

ΙΝΤΕΡΤΕΚ:«Συγγενική» εξαγορά με πολλά ερωτήματα

ΙΝΤΕΡΤΕΚ:«Συγγενική» εξαγορά με πολλά ερωτήματα
Η INTERTEK συγκαταλεγόταν παραδοσιακά στις λίγες εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α. που διέθεταν θετικό καθαρό ταμείο, των οποίων δηλαδή τα διαθέσιμα ήταν μεγαλύτερα από το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων.

Για παράδειγμα, στις 31/12/2010 το ταμείο ανερχόταν στα 11 εκατ. ευρώ και οι τραπεζικές υποχρεώσεις μόλις στα 4,1 εκατ. ευρώ.

Ό,τι καλύτερο, θα έλεγε κάποιος, σε μια εποχή όπου οι τραπεζίτες δεν δανείζουν ούτε τη μάνα τους και τα επιτόκια βρίσκονται στα ύψη.

Η διοίκηση της Ιντερτέκ ωστόσο φρόντισε το 2011 να μετατρέψει το καθαρό ταμείο σε καθαρό δανεισμό!

Από τη μία πλευρά, διέθεσε κάτι εκατομμύρια ευρώ προς τη «συγγενή» Cosmoline (βασικός μέτοχος ο κ. Δ. Κοντομηνάς), τα οποία έχει συμφωνήσει να επιστραφούν με δόσεις…

Και από την άλλη πλευρά, έσπευσε να προκαταβάλει «ζεστά» 4 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ στην Cosmoline (υπενθυμίζουμε πως η INTERTEK και η Cosmoline έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο, τον κ. Δ. Κοντομηνά), προκειμένου να εξαγοράσει τη θυγατρική της Cosmoline, ΚΒ Impuls.

Τότε μάλιστα είχε επικαλεστεί αποτίμηση ελεγκτικού οίκου, σύμφωνα με την οποία η ΚΒ Impuls -ονομαστικής αξίας μόλις 675 χιλ. ευρώ- είχε αποτιμηθεί στα 4,9 - 5,44 εκατ. ευρώ. Μεγάλη ευκαιρία, δηλαδή…

Η αναστολή διαπραγμάτευσης και τα ερωτήματα

Θυμίζουμε το δημοσίευμα του euro2day στις 6 Απριλίου 2012 με τίτλο «Πώς αδυνάτισε το παχυλό ταμείο», όπως επίσης και την επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης λίγες μέρες αργότερα (στις 14 Απριλίου), μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (είχε ζητήσει διευκρινίσεις για την αποτίμηση των συμμετοχών της).

Συγκεκριμένα, η διοίκηση «για λόγους ευαισθησίας προς το επενδυτικό κοινό ζήτησε τη μελέτη και εκτίμηση των λογιστικών της καταστάσεων από ανεξάρτητους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους» και επίσης τόνισε πως «η ενέργεια αυτή γίνεται για λόγους απόλυτης διαφάνειας και αποκατάστασης της εταιρικής μας πίστης».

Τέλος, η διοίκηση ζήτησε κατανόηση για την αναστολή διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας πως «θα ήταν καλύτερο να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά μας στοιχεία».

Μόλις αυτές τις μέρες, η Ιντερτέκ δημοσίευσε νέες λογιστικές καταστάσεις, που παρουσίασαν μεγαλύτερη ζημία από τις προηγούμενες καθώς ψαλιδίστηκε σημαντικά η αποτίμηση της κατά 6,46% συμμετοχής της στη συγγενή εταιρεία Cosmoline.

Μετά από όλα αυτά, η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης θα επικυρώσει την εξαγορά της KB Impuls έναντι 3,34 εκατ. ευρώ αυτήν τη φορά, γιατί ένας άλλος οίκος που την έλεγξε, με ημερομηνία 31/12/2011, την αποτίμησε σαφώς χαμηλότερα απ’ ό,τι ο προηγούμενος (κατά ένα μέρος δικαιολογημένα λόγω του βαθέματος της κρίσης). Μάλιστα, η διαφορά των 565 χιλιάδων ευρώ προβλέπεται να επιστραφεί στην εισηγμένη.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, παραμένουν: Για ποιον λόγο η Ιντερτέκ είχε σπεύσει άρον-άρον να προκαταβάλει το τίμημα από τις αρχές του 2011;

Και επίσης, γιατί η εισηγμένη, που δηλώνει «την ευαισθησία της προς το επενδυτικό κοινό», καθώς και την «απόλυτη διαφάνεια και την εταιρική της πίστη», δεν πληροφορεί το επενδυτικό κοινό με δύο-τρία βασικά πράγματα για την KB Impuls και τις επιδόσεις της;

Άλλωστε, ακόμη και τα «κουρεμένα» 3,34 εκατ. που ήδη καταβλήθηκαν αντιστοιχούν περίπου στα 2/3 της αποτίμησης ολόκληρης της εισηγμένης και μάλιστα πριν η μετοχή τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

Ή ακόμη η αποτίμηση της ΚΒ Impuls αντιστοιχεί στο 25% της πρόσφατης αποτίμησης ολόκληρου του μητρικού της ομίλου Cosmoline.

Για παράδειγμα, γιατί δεν μας ενημερώνει ποια είναι η λογιστική αξία της KB Impuls, πόση ήταν η κερδοφορία της το 2011 και γιατί επελέγη η συγκεκριμένη αγορά, πέρα από την προφανή χρηματοδοτική διευκόλυνση της εταιρείας του κοινού βασικού τους μετόχου;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v