Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2012

Αλαλούμ με τα δάνεια σε ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ

Αλαλούμ με τα δάνεια σε ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ
«Τρέχουν άρον-άρον να βρουν δανεικά, ενώ έβλεπαν το πρόβλημα εδώ και μήνες».

Η παραπάνω φράση τραπεζίτη αποτυπώνει ανάγλυφα το αλαλούμ στο οποίο εκτυλίσσεται η αγωνιώδης προσπάθεια να καλυφθεί η τρύπα ρευστότητας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει το εγχώριο σύστημα ενέργειας.

Συνολικά, για να εξοφληθούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και από φυσικό αέριο απαιτούνται, σύμφωνα με τραπεζίτες, περίπου 300 - 330 εκατ. ευρώ.

Ο ρυθμιστής του συστήματος ΛΑΓΗΕ έχει υποβάλει ήδη αίτημα για δανειοδότησή του από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο ΛΑΓΗΕ ζητά δάνειο περίπου 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 160 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τα υπόλοιπα σε παραγωγούς ρεύματος από μονάδες φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, όμως, βραχυπρόθεσμο δανεισμό ύψους ως 80 εκατ. ευρώ επιδιώκει να συνάψει και η ΔΕΠΑ, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι, αν ο ΛΑΓΗΕ εξοφλήσει τους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο, θα εξοφλήσουν και αυτοί με τη σειρά τους στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους στη ΔΕΠΑ.

Για τη χορήγηση δανείων τόσο στον ΛΑΓΗΕ όσο και στη ΔΕΠΑ οι τράπεζες θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο, πέραν των εξασφαλίσεων (απαιτήσεις έναντι τρίτων ως ενέχυρο) που ζητούν από τους δύο οργανισμούς.

Η παροχή εγγύησης από το Δημόσιο κρίνεται απαραίτητη λόγω της επιδείνωσης της ρευστότητας που χαρακτηρίζει την αγορά ενέργειας και βεβαίως εξαιτίας της περιόδου πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που διανύει η χώρα.

«Δύσκολα θα βάλει κάποιος το κεφάλι του στον... ντορβά, αν δεν υπάρχει εγγύηση Δημοσίου», δηλώνουν τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση.

Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η περίπτωση της ΔΕΗ, την πιστοληπτική ικανότητα της οποίας υποβάθμισε η S&P την Πέμπτη.

Στο τέλος του μήνα λήγει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 525 εκατ. ευρώ, που έχει χορηγηθεί αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες.

Η Επιχείρηση επιδιώκει να το αναχρηματοδοτήσει και να λάβει και πρόσθετη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες αλλά και τις λήξεις δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους.

Συνολικά η ΔΕΗ επιδιώκει να συνάψει νέο δάνειο ύψους 960 εκατ. ευρώ και η διοίκησή της δήλωσε αισιόδοξη στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Κάποιες τράπεζες όμως ζητούν εξασφαλίσεις προκειμένου να χορηγήσουν φρέσκο χρήμα σημειώνοντας ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της Επιχείρησης, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, καθιστούν μια τέτοια κίνηση απαραίτητη.

Η διοίκηση της ΔΕΗ αρνείται, προς το παρόν, να παράσχει εξασφαλίσεις στις τράπεζες και όπως όλα δείχνουν πάμε για μίνι θρίλερ με άσκηση πολλών πιέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v