Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2012

Ο καύσωνας και το false alarm για την ενέργεια

Ο καύσωνας και το false alarm για την ενέργεια
Άκυρος ο συναγερμός που βιάστηκαν να κηρύξουν κάποιοι για το ηλεκτρικό σύστημα, για το αν θα άντεχε δηλαδή στις υψηλές καταναλώσεις λόγω του μίνι καύσωνα.

Με βάση τα στοιχεία του Διαχειριστή, η υψηλότερη ζήτηση αναμενόνταν εχθές στις 2 το μεσημέρι με 7.558 μεγαβάτ. Ωστόσο, αυτή διαμορφώθηκε χαμηλότερα, κατά περίπου 200 μεγαβάτ. Μικρότερη του αναμενομένου ήταν και η κατανάλωση τις κρίσιμες ώρες από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

Δε χρειάζεται να ξαναπούμε ότι η οικονομική στενότητα που βιώνουν οι Έλληνες μείωσε τη χρήση των ενεργοβόρων κλιματιστικών και αυτό έχει το αντίκρισμά του, θετικό ή αρνητικό, ανάλογα από το πώς το προσεγγίζει κανείς, στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Για την ιστορία, πάντως, να πούμε ότι το σύστημα άντεξε πριν από το 2008 σε ζήτηση άνω των 10.500 μεγαβάτ, και μάλιστα πριν μπουν σε λειτουργία οι μονάδες των ανεξάρτητων παραγωγών, οι περισσότερες πέριξ του λεκανοπέδιου, όπου και η μεγαλύτερη ζήτηση.

Επιπλέον, τα προβλήματα προέκυπταν σε περιόδους όπου πάνω από τρεις συνεχόμενες μέρες παρατηρούνταν θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς κι ενώ η διαφορά μεταξύ ημερήσιων και νυκτερινών θερμοκρασιών ήταν πολύ μικρή.

Το φαινόμενο αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κελύφη των κτιρίων να σωρεύουν θερμότητα η οποία δεν μπορούσε να αποβληθεί τις νυκτερινές ώρες. Οπότε η χρήση κλιματιστικών ξεκινούσε από νωρίς το πρωί, παρατηρούνταν υπερφόρτωση και υπερθέρμανση των υποσταθμών στις πόλεις και μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικού τις περισσότερες ώρες του 24ώρου.

Την τελευταία τριετία, αλλά και τα επόμενα χρόνια, πιστεύουμε, το πρόβλημα δεν θα είναι η κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικού, αλλά η μειωμένη ζήτηση, η ασφυξία που προκαλούν στο σύστημα οι απλήρωτοι λογαριασμοί και οι στρεβλώσεις στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v