Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 14 2012

Grexit ή μήπως Fixit; Η περίπτωση της Φινλανδίας

Grexit ή μήπως Fixit; Η περίπτωση της Φινλανδίας
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ελληνικές εκλογές… Σας το λέει ένας συντάκτης του διεθνούς δελτίου, που όλη μέρα παρακολουθεί ξένο τύπο και πρακτορεία. Εδώ και 2 χρόνια όλο για εμάς μιλάνε, αλλά τώρα πλέον, παραμονές των νέων εκλογών, οι λέξεις Greece και Greek βρίσκονται μέσα στα 9 από τα 10 δημοσιεύματα της παγκόσμιας ειδησεογραφίας.

Και από κοντά ακολουθεί το… Grexit. Όλοι πιστεύουν ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα αποτελέσει την κοσμογονική αλλαγή στην ιστορία της ευρωζώνης. Όλοι; Όχι όλοι.

Ο αναλυτής Matthew Lynn πιστεύει ότι η λέξη-κλειδί είναι το… Fixit.

Σημαίνει την έξοδο από το ευρώ της Φινλανδίας, η οποία θα είναι εκείνη που πράγματι θα φτάσει την κρίση χρεών στο αποκορύφωμα. Η Φινλανδία είναι κατά τον αναλυτή η πιθανότερη υποψήφια για να πει αντίο στο ευρώ. Γιατί; Γιατί είναι μια μικρή χώρα, με δυνατή οικονομία. Της είναι εύκολο να ανοίξει την πόρτα. Θα βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση από την πρώτη μέρα - όπως ακριβώς η Εσθονία όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ζώνη του ρουβλίου μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Φινλανδία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της εξόδου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανησυχεί η Γερμανία για κάτι τέτοιο. Αν φύγει η Γερμανία, θα είναι το τελειωτικό game over, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για τη μικρούλα Φινλανδία. Και στο Ελσίνκι υπάρχει έντονη αντιευρωπαϊκή πολιτική συσπείρωση.

Η Φινλανδία ήδη ζητά να της δοθούν εγγυήσεις για να συνεισφέρει στο ισπανικό δάνειο. Μπορεί εύκολα να πει «αν δεν πάρουμε τις εγγυήσεις, σας αποχαιρετάμε» Και βέβαια, όποια χώρα και να ανοίξει την πόρτα της εξόδου, γίνεται αυτόματα πολύ ευκολότερο για τη δεύτερη να ακολουθήσει κ.ο.κ.

Το Fixit θα είναι το έναυσμα που είτε θα διαλύσει το ευρώ είτε θα δημιουργήσει μια μικρότερη ευρωζώνη με λιγότερα μέλη. Σε κάθε περίπτωση, θα προκαλέσει την κάθαρση στο δράμα.

Αν γίνει έτσι, τα μόνα ενεργητικά που θα ήθελε να έχει ένας επενδυτής στο χαρτοφυλάκιό του, σημειώνει ο αναλυτής του MarketWatch, είναι δολάρια και χρυσός, άντε και λίγα ελβετικά φράγκα. Οτιδήποτε άλλο θα βουλιάξει. Αλλά τουλάχιστον το δράμα θα λήξει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v