Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 22 2012

Κρατούν «μικρό καλάθι» για το ΕΣΠΑ

Κρατούν «μικρό καλάθι» για το ΕΣΠΑ
Μετά τον κ. Θεόδωρο Φέσσα της Quest Holdings (προ ολίγων ημερών), και ο κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος της Profile (χθες) απέφυγε να αναφερθεί στα έργα του ΕΣΠΑ, όταν -στο πλαίσιο των γενικών τους συνελεύσεων- αναφερόταν στην πορεία και στις προοπτικές των εταιρειών τους.

Ο κ. Φέσσας είχε περιοριστεί σε δεύτερη φάση (μετά την υποβολή σχετικής ερώτησης) να δηλώσει ότι σε περίπτωση όπου τρέξουν τα έργα η εταιρεία του «θα διεκδικήσει τα έργα που της αναλογούν», υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν τέτοια έργα δεν απέβησαν κερδοφόρα.

Κατόπιν ερωτήσεως, και ο κ. Στασινόπουλος απάντησε πως «είμαστε τοποθετημένοι σε αυτήν την αγορά» και πως όταν τρέξουν τα έργα θα διεκδικήσουν εκείνα στα οποία έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα μπορούσαν να αποβούν κερδοφόρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρόμοια στάση κρατούν και οι managers αρκετών άλλων εταιρειών από τον χώρο της πληροφορικής.

Άλλωστε, έχουν ακούσει τόσο πολλές φορές ότι θα ξεκινήσουν να τρέχουν τα έργα, ώστε σήμερα να… μην πιστεύουν τίποτε αν προηγουμένως δεν δουν.

Πέραν όμως αυτού, υπάρχουν και αρκετοί πρακτικοί λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται… συνωστισμός από εταιρείες στους διαγωνισμούς έργων που κάποια στιγμή υπολογίζεται να γίνουν.

Πρώτον, γιατί το δυναμικό των εταιρειών έχει περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν λόγω των συνεχών προγραμμάτων περικοπών κόστους.

Δεύτερον, γιατί η εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης είναι πλέον ζητούμενο για πολλές εταιρείες και για αρκετές κατηγορίες δημόσιων έργων.

Και τρίτον, γιατί η εμπειρία πολλών εταιρειών από έργα του δημοσίου που εκτέλεσαν κατά το παρελθόν μόνο καλή δεν ήταν σε ό,τι αφορά την κάτω γραμμή του αποτελέσματος.

Το καλό λοιπόν είναι πως -αν τελικά τρέξουν οι διαγωνισμοί- θα δούμε λιγότερους και σοβαρότερους προσφοροδότες σε έργα που μπορούν να υλοποιήσουν, και μάλιστα με κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v