Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2012

Ο Homo Economicus και ο Γ. Στουρνάρας

Ο Homo Economicus και ο Γ. Στουρνάρας
Γούρικη αποδείχθηκε για τον νέο υπουργό Οικονομικών η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαδογιάννη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, άλλωστε, έμαθε από τον Αντώνη Σαμαρά ότι αναλαμβάνει την καυτή καρέκλα.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Η άνοδος και η πτώση του Homo Economicus - Ο μύθος του ορθολογικού ανθρώπου και η χαοτική πραγματικότητα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ο Γ. Παπαδογιάννης, που εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στην «Καθημερινή», αναζητεί με το νέο βιβλίο τους λόγους για τους οποίους η κυρίαρχη κλασική οικονομική θεωρία δεν εντόπισε εγκαίρως την παγκόσμια κρίση της τελευταίας πενταετίας, όπως δεν είχε προλάβει τη μεγάλη κρίση του 1928.

Στόχος του βιβλίου, όπως ανέφερε χθες ο συγγραφέας, είναι να δείξει την αδυναμία της οικονομικής επιστήμης, όπως είναι δομημένη σήμερα, και να παρακολουθήσει τη χαοτική εξελικτική πραγματικότητα του κόσμου.

Ξεκινώντας με μια χρήσιμη αναδρομή στις διάφορες οικονομικές θεωρίες, το βιβλίο αντιπαραθέτει τις ακλόνητες πεποιθήσεις της οικονομικής επιστήμης με τη σημερινή πολυσύνθετη και χαοτική πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
 
Παράλληλα, παρουσιάζει ευρήματα επιστημών όπως η Νευροεπιστήμη, η Ανθρωπολογία, η Κοινωνιολογία κ.ά., τα οποία ανατρέπουν την εξιδανικευμένη εικόνα που έχουμε για τις δυνατότητες και τις γνώσεις μας ως άτομα και ως κοινωνία. Εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο γιατί η τυφλή, σχεδόν θρησκευτική, πίστη των ορθόδοξων οικονομικών στην απόλυτη ορθολογικότητα του ατόμου και στην υπεροχή της ελεύθερης αγοράς απομάκρυναν βαθμιαία τα οικονομικά από την πραγματικότητα της καθημερινότητας και τη σημερινή κοινωνία.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας καλείται από σήμερα να αφήσει τη θεωρία και να ασχοληθεί με την πράξη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v