Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 3 2012

DIONIC: Ανέβαλαν τη συνέλευση… χωρίς λόγο!

DIONIC: Ανέβαλαν τη συνέλευση… χωρίς λόγο!
Ο «Χ» έχει δώσει μάχες υπέρ της εταιρικής διακυβέρνησης και έχει στηρίξει όλες τις προσπάθειες των μετόχων μειοψηφίας που ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια από τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών και δίκαιη μεταχείριση από τους βασικούς μετόχους.

Ωστόσο, κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι σε όσες ομάδες μειοψηφούντων μετόχων επικαλούνται το «γράμμα του νόμου» για την προστασία της μειοψηφίας, κρατώντας παράλληλα κλειστά τα χαρτιά τους.

Μια τέτοια περίπτωση είχαμε στην Dionic, την Παρασκευή που πέρασε.

Την Παρασκευή, λοιπόν, όλα έδειχναν ότι θα πηγαίναμε σε μια… διαδικαστικού χαρακτήρα τακτική γενική συνέλευση, η οποία άλλωστε δεν περιελάμβανε στην ατζέντα της κάποιο εξαιρετικό ζήτημα.

Πέρα από τις πάγιες αποφάσεις που καλούνται κάθε χρόνο να λάβουν οι μέτοχοι σε κάθε τακτική γενική συνέλευση, υπήρχε το ζήτημα ενός ομολογιακού δανείου και -σύμφωνα με πληροφορίες- κάποιες αλλαγές στη διάρθρωση και στη σύνθεση του management, οι οποίες μάλιστα φαίνεται να είχαν προσυμφωνηθεί.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της γενικής συνέλευσης, μέτοχοι που κατείχαν το 5% του συνόλου των μετοχών ζήτησαν (και πέτυχαν, όπως εκ του νόμου δικαιούνται) την αναβολή της γενικής συνέλευσης, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να εξηγήσουν στη διοίκηση και στους άλλους μετόχους τον λόγο!

Το να ζητήσει η μειοψηφία την αναβολή μιας συνέλευσης για να σκεφτεί τη στάση που θα κρατήσει σε ένα μείζονος σημασία ζήτημα είναι θεμιτό.

Θεμιτό επίσης είναι να ζητήσει αναβολή η μειοψηφία ώστε να ζητήσει από τη διοίκηση κάποια επιπρόσθετα στοιχεία, τα οποία θα επηρεάσουν το περιεχόμενο της ψήφου της.

Αντίθετα, το να αναβάλει κάποιος μια συνέλευση χωρίς καν να εξηγεί τους λόγους, αν και νομότυπο, είναι στοιχείο ταλαιπωρίας για τους υπόλοιπους μετόχους, οι οποίοι θα πρέπει να παραστούν σε νέα συνέλευση, μέσα σε περίοδο διακοπών.

Και επιπλέον, μια τέτοια κίνηση δίνει το δικαίωμα σε ορισμένους να περάσουν και άλλα πράγματα από το μυαλό τους…

Σε κάθε περίπτωση, ο «Χ» θα παρακολουθήσει το θέμα και θα σας ενημερώσει σχετικά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v