Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 10 2012

Τα Ταμεία και ο ενιαίος φορέας διαχείρισης

Τα Ταμεία και ο ενιαίος φορέας διαχείρισης
Η συγχώνευση των δύο οργανισμών διαχείρισης αποθεματικών των ταμείων είναι ένας από τους στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Στον νέο φορέα προβλέπεται να δοθεί η διαχείριση κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων και ταυτόχρονα η διαχείριση των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων.

Η πρόταση για συγχώνευση της ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ και του ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και χρόνια από την πλευρά της ΕΔΕΚΤ.

Πρόταση που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν ενστερνίστηκε, με αποτέλεσμα να διαχωρίσει τη διαχείριση σε τρεις πυλώνες.

Τις τοποθετήσεις σε μετοχές τις ανέθεσε στην ΕΔΕΚΤ, τις τοποθετήσεις στα αμοιβαία κεφάλαια στην ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ και τις τοποθετήσεις σε ομόλογα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πέραν της ελληνικής ιδιαιτερότητας να υπάρχει ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών οργανισμών που να διαχειρίζεται την περιουσία τους, υπάρχει και ο αναχρονισμός να απαγορεύεται στα ταμεία και σε όσους ασκούν τη διαχείρισή τους να επενδύουν σε assets εκτός Ελλάδας.

Αυτή η απαγόρευση δεν υφίσταται για την ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ. Και αυτό είναι ένας από τους λόγους που η ΕΔΕΚΤ από το 2002 μέχρι σήμερα εμφανίζει συσσωρευμένη απόδοση της τάξης του 15%, όταν η ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ εγγράφει υψηλές απώλειες.

Στις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων, που διαχειρίζεται η Τ.τ.Ε., δεν χρειάζεται να αναφερθούμε. Το κούρεμα του χρέους και η χαμηλή απόδοση των ομολόγων συρρίκνωσε δραματικά την τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου.

Το track record του κάθε φορέα δείχνει όχι μόνο πως πρέπει να διενεργηθεί η συγχώνευση αλλά και πως πρέπει να αναμορφωθεί και να βελτιωθεί το πλαίσιο επενδύσεων.

Πολύ περισσότερο που ο νέος φορέας θα αναλάβει και τη διαχείριση των αποθεματικών των επικουρικών και θα πρέπει να αντικρίζει επενδυτικές αποδόσεις με μελλοντικές υποχρεώσεις…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v