Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 1 2012

Το Τ.Τ. ΔΕΝ σπάει σε «καλή» και κακή τράπεζα

Το Τ.Τ. ΔΕΝ σπάει σε «καλή» και κακή τράπεζα
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατέγραψε πτώση 28,72% με αξιοσημείωτο όγκο συναλλαγών (4,2 εκατ. μετοχές), λόγω του φόβου των επενδυτών ότι θα εφαρμοστεί και στο Ταμιευτήριο το μοντέλο ΑΤΕ.

Με δεδομένο ότι το Τ.Τ., όπως και η ΑΤΕ, δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει αποτελέσματα 2011, λόγω της μεγάλης ζημίας από τα κρατικά ομόλογα, ο συσχετισμός δεν είναι άτοπος.

Άμεσος, όμως, κίνδυνος διάσπασης του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα ΔΕΝ υπάρχει..

Τους λόγους αναλύει το σημερινό δημοσίευμα του Euro2day.

O σημαντικότερος εξ αυτών είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει, αυτήν τη στιγμή, τα απαραίτητα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει μια διάσπαση του Τ.Τ. σε υγιή και προβληματικά στοιχεία.

Και αυτό επειδή μετά τις προκαταβολές για την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης στην «καλή» ΑΤΕ και τη μικρή (500 εκατ. ευρώ) προσωρινά κεφαλαιακή της ενίσχυση στα διαθέσιμα του ταμείου εκτιμάται ότι θα παραμείνουν περίπου 2 δισ. ευρώ.

Μια διάσπαση του Τ.Τ., αλά ΑΤΕ, σε υγιή και προβληματικά στοιχεία ενεργητικού θα επέβαλε το ταμείο να καλύψει άμεσα ένα σημαντικό μέρος του χρηματοδοτικού κενού του... καλού Τ.Τ.

Και λεφτά όπως είπαμε ΔΕΝ υπάρχουν.

Δύο είναι οι λύσεις, ως εκ τούτου: 

Η κυβέρνηση είτε να πουλήσει το 34% του Τ.Τ. αμέσως είτε να μεταθέσει τις αποφάσεις της για τα τέλη του έτους.

Αν επιλέξει την πρώτη λύση θα περιορίσει τον αριθμό των ενδιαφερομένων καθώς μόνο μια τράπεζα θα μπορούσε να μοιραστεί με το Τ.Χ.Σ. το χρηματοδοτικό κενό του Τ.Τ.

Αν επιλέξει τη μετάθεση των αποφάσεων για τα τέλη του έτους, χάνει τη δυναμική που επιδιώκει να δώσει στις αποκρατικοποιήσεις

Η μεσοβέζικη λύση που φαίνεται και η πλέον πιθανή είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του Τ.Τ. να ξεκινήσει πριν από τις 10 Οκτωβρίου, όταν και λήγει η προθεσμία δημοσίευσης ισολογισμού 2011 για το ίδρυμα και να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v